NATJEČAJ: Trapunto ili o kontrapunktiranju svijeta

Poziv članovima ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo za prijavu za sudjelovanje na izložbi:

Trapunto ili o kontrapunktiranju svijeta

Tematska, žirirana izložba Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a

Organizator: ULUPUH
Kustos i selektor izložbe: Iva Körbler
Koordinacija: Tatjana Grgurina Vučetić, Sekcija za tekstilno stvaralaštvo

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:
Galerija ULUPUH, Ilica 13/1 kat, Zagreb, 6.7. – 21.7.2023.

Rok za prijavu 1. lipanj, do ponoći.

Koncepcija izložbe:  
Naša osjetila čeznu za mekom taktilnošću stvari oko sebe, bez ekstremne tvrdoće, uglova, grubih prijelaza. Doslovno i metaforički. Potrebna nam je meka nježnost tkanine koja nas štiti i obavija, i u čijim mekim prijelazima teksture tragamo za nekim iracionalnim dokazima o sigurnosti, ali i ljepoti. Jednako tako o složenosti svijeta i naših iskustava u njemu – između točaka / uboda igle i utkanih emocija, punctum contra punctum. Tehnika prošivanja tkanine trapunto (između točke, uboda) nastala je još u 14. stoljeću u Italiji, ali se zadržala u uporabi do naših dana. Radi se o specifičnom reljefnom dvoslojnom ili višeslojnom prošivanju temeljne tkanine koja zatim djeluje kao da je „punjena“ ili „nafilana“ nečime, a često i jest, punjenjem poput vate ili vatelina, kako bi se stvorile različite zanimljive nove „pufaste“ reljefne teksture i uzorci na tkanini. Trapunto omogućava drugačije, složenije i potpunije vizualno i taktilno iskustvo percepcije tkanine i uzorka na njoj, koji mogu biti figurativni ili potpuno apstraktni. Ne ostavlja nas ravnodušnima jer približava rad u tkanini / tekstilu složenijem umjetničkom iskustvu – iz današnje perspektive prema visokom reljefu pa i skulpturalnom oblikovanju. Ima u trapuntu također nešto meditativno, procesualno, linearno, kao i u glazbenoj tehnici kontrapunkta, što nam pomaže da usporimo vrijeme koje nam izmiče, ali i da se povežemo s iskustvima umjetničkog rada iz prošlih stoljeća kada se nikamo nije besmisleno žurilo kao danas.

Pozivaju se članovi ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo koji u temi mogu pronaći zanimljiv poticaj za rad, da se prijave na izložbu. Kustosica zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima za sudjelovanje na izložbi. Pozvani gosti-umjetnici ne podliježu selekciji.

Prijaviti se može do 3 rada. Mogu se prijaviti radovi nastali između 2020. godine do trenutka prijave. Imajte na umu da je prostor Galerije ULUPUH relativno mali za ovakve skupne izložbe na kojima može sudjelovati do 30 autora – prijavite radove koji neće zauzeti prevelik prostor.

Uvjeti za prijavu:
Prijaviti se mogu redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo, ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel. 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 1. lipnja 2023. godine do ponoći – u tu svrhu treba:

  • ispuniti online Prijavnicu (https://form.jotform.com/230894037747061 )
  • na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. Iz tih će se fotografija odabrati jedna koja će se, u slučaju da rad bude odabran, reproducirati u katalogu.  Za onu koju izričito želite da bde u katalogu naslovite „za katalog“. Molimo Vas da fotografiju rada imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Trapunto“.

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i prijavnicu u pisanom obliku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13 / 1.kat, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 1. lipnja između 11 i 15 sati. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako Vam je prvi, elektronski način nedostupan, jer uvelike otežava obradu podataka.

Radovi će biti selektirani preko fotografija, a o rezultatima žiriranja svi autori bit će obaviješteni putem elektronske pošte najkasnije do 1. srpnja.

Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku, u dogovorenom roku. O vremenu i mjestu dostave radova za izložbu izvijestiti ćemo Vas uz objavu o rezultatima žiriranja. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova, kao niti njihove dostave i povrata.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Kontakti:

Tatjana Grgurina Vučetić – 091 2007086
Bella Rupena (za tehnička pitanja oko prijave) – 01 481 3746