Natječaj: VIZIJE – Moda u budućnosti, budućnost u modi – ROK 5.7.

Poziv za prijavu za sudjelovanje na bijenalnoj tematsko-problemskoj žiriranoj izložbi Sekcije za oblikovanje odijevanja ULUPUH-a

Vizije – Moda u budućnosti, budućnost u modi

Rok za prijavu produžen do 5. srpnja (do ponoći)

Inicijator i nositelj izložbe: Sekcija za oblikovanje odijevanja ULUPUH-a

Organizator: ULUPUH

Autorica izložbene koncepcije i selektorica radova: Maša Štrbac

Likovni postav izložbe: Davor Klarić

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb, 16.09. – 29.09.2021.

 

Koncepcija:

Živimo u vrijeme brzih promjena koje od nas zahtijevaju stalnu prilagodbu uz istovremenu viziju kako dalje. Uz imaginaciju, ta vizija traži odgovornost prema okruženju i svijetu koji bismo trebali ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Postojeći način života, uviđamo sve više, nije održiv. Što se u tim okolnostima događa s modom i pratećom industrijom koja je jedan od najvećih zagađivača okoliša. Kako ćemo se odijevati u skoroj budućnosti obzirom na klimatske promjene? Može li odjeća budućeg čovjeka ili čovjeka budućnosti u sebe integrirati različite tradicije odijevanja, prepoznajete li u njima vrijednosti koje bi trebalo prenijeti u budućnost? Aktualna pandemija iznjedrila je „maskice“ koje su često predmetom i modnog promišljanja. Koji bi nam još novi „modni dodaci“ mogli zatrebati? Možemo li se inspirirati futurističkim odijelima i vizijama odijevanja umjetnika/ca iz prošlosti, kako su ih predočavali u likovnim umjetnostima ili na filmu? Odati im posvetu interpretirajući ih iz današnjeg vremena i s današnjim iskustvom? Koje mogućnosti nude novi materijali i tehnologije u proizvodnji odjeće i tekstila? Pozivaju se članovi/ce da ponude svoj odgovor na neka od ponuđenih pitanja koje smatraju najpoticajnijima – mogu odgovoriti s inženjerskom ozbiljnošću ili u formi duhovitog komentara ili ironije, prema izboru. Namjera je kroz individualne radove svakog od autora/ca ponuditi viđenje ili komentar budućnosti u modi i kroz modu.

Obzirom na još uvijek neizvjestan razvoj situacije s epidemijom, predlaže se autorima/cama da osmisle prezentaciju svog rada i u online okruženju ako za to postoji mogućnost i odgovara njihovoj ideji.

 

Sudionici izložbe:
Redovni članovi/ce Sekcije za oblikovanje odijevanja te pozvani gosti

Uvjeti za prijavu:

  • redovni članovi/ce mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr
  • mogu se prijaviti recentni radovi koji nisu izlagani
  • radovi koji se prijavljuju bit će selektirani
  • autorica koncepcije zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima za sudjelovanje na izložbi.

 

Pojedini autor može prijaviti do 2 rada. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije radova za izložbu.

 

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 5. srpnja 2021. godine, do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

  1. ispuniti online Prijavnicu (https://form.jotform.com/ulupuh.ured2/vizije2021  )
  2. na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova  – fotografije trebaju biti u jpg formatu. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za VIZIJE 2021“.

 

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti cd-u/USB sticku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 5. srpnja, između 10 i 16 sati. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

Radovi će biti selektirani preko fotografija te će svi autori o rezultatima biti obaviješteni pismenim putem (mailom), najkasnije do 15. srpnja.

Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni najkasnije dva tjedna pred otvorenje izložbe.

Molimo sve autore koji se žele prijaviti na natječaj za izložbu da se jave i autoru likovnog postava Davorinu Klariću, predsjedniku Sekcije za oblikovanje odijevanja na broj telefona 0915439023 radi realizacije izložbe.

 

ROKOVI:

  • Prijava: do 5. srpnja 2021., do ponoći. Nakon toga neće se više biti moguće prijaviti. Prijava mora sadržavati ispunjenu prijavnicu s podacima o autoru i radovima, fotografije treba poslati na mail ulupuh.ured2@gmail.com (vidjeti gore)
  • O rezultatima će autori biti obaviješteni pismenim putem (mailom), najkasnije do 15. srpnja.

Kontakti:

Maša Štrbac, masa.strbac@gmail.com , 091 3587 596 (eventualna pitanja u vezi koncepcije izložbe)

Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb, 01 4813 746, galerija-ulupuh@zg.t-com.hr (tehnička pitanja u vezi prijave)

Davor Klarić, 0915439023, davorin.klaric@gmail.com