Natječaj : Vizura 2022 : REBOOT / PONOVNO POKRETANJE SUSTAVA

Poziv članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a za sudjelovanje i prijavu fotografija na člansku, bienalnu, žiriranu izložbu umjetničke fotografije.

DRUGA VIZURA 2022 REBOOT : PONOVNO POKRETANJE SUSTAVA

Bijenalna žirirana izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a

 

Organizator:

Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske

Sekcija za fotografiju ULUPUH-a

Janko Belaj, predsjednik

Dag Oršić, potpredsjednik

 

Organizacijski odbor:

Janko Belaj

Dag Oršić

Maja Strgar Kurečić

Alan Matuka

Robert Gojević

 

Umjetnički savjet:

Maja Strgar Kurečić

Alan Matuka

Robert Gojević

 

Autorica koncepcije, kustos izložbe:

Draženka Jalšić Ernečić

 

Stručni žiri:

Draženka Jalšić Ernečić

Anita Ruso Brečić

Bella Rupena

Aline Smithson

 

Izložbeni prostor: Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb

 

Rok za prijavu: 10.3.2022. do ponoći

 

Vrijeme trajanje natječaja: 10.2. – 10.3.2022.

 

Vrijeme žiriranja: 15.3. – 25.3.2022.

 

Otvorenje izložbe: 6.4.2022., 20:00 sati (srijeda)

 

Vrijeme održavanja izložbe: 6.4. – 18.4.2022.

 

 

Koncepcija natječaja:

DRUGA VIZURA JE PRED NAMA! VIZURA 22REBOOT

VIZURA JE pogled s istaknutog mjesta / vidno polje, sve što se može vidjeti okom / dobra vidljivost / dio kamere kroz koji snimatelj prati scenu / optički pravac određen dvjema oznakama na okularu i objektivu / zamišljena linija koja polazi iz oka promatrača i prolazi kroz objektiv do predmeta promatranja.

DRUGA VIZURA 2022 nakon dvije godine opnovno okuplja članove Sekcije za fotografiju ULUPUH-a i nastavlja ideju redovnih bijenalnih izložbi ufotografija mjetničkih na zadanu temu. Sekcija za fotografiju ULUPUH-a organizira izložbu fotografija članova sekcije od početka svog djelovanja 1960. godine, a odabirom kustosa i autora izložbe nastoji izdvojiti najbolje primjere fotografske umjetnosti. Kustos koncepcije i autor izložbe određuje temu, a članovi žirija odabiru najbolje među pristiglim fotografijama koje su snimljene u razdoblju od dvije godine. Izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, osim rada članova sekcije nastoji predstaviti trenutak, umjetnički dijalog s gostima Sekcije, trenutno stanje lokalne i globalne fotografske scene, aktualna pitanja i osobna iskustva profesionalnih umjetničkih fotografa, stanje i promjene na tržištu te odnos prema mediju fotografije i profesiji umjetničkog fotografa.

 

TEMA: VIZURA 2022REBOOT. PONOVNO POKRETANJE SUSTAVA. Nakon vremena ekstrema, dolazi do ponovnog pokretanja sustava. Tema je prilagđena vremenu, slojevita je i (gotovo) prigodna.

REBOOT, POJAM PONOVNOG POKRETANJA SUSTAVA nalazimo u računalnoj terminologiji kao podizanje sustava iz osnovnih elemenata, kretanje ispočetka. U serijskog fikciji, ponovno podizanje sustava novi je početak uspostavljenog svemira i odbacivanje kontinuiteta. U fotografiji, tehnologije se napuštaju kako bi se počelo ispočetka, što stvarateljima fotografske slike omogućuje redefiniranje načina rada i otvaranje novih mogućnosti pričanja fotografske priče. Pokretanje novih procesa koncept je koji postoji od kad postoji fotografija. Preoblikovanje fotografskog medija i uvođenje novih tehnologija znači olakšavanje širokim masama koje nisu upoznate s tajnama nastajanja slike prihvaćanje različith tehnoloških procesa, stilova i načina. U našim životima vrlo često vrijede ista pravila.

KRETANJE ISPOČETKA pravilo je koje fotografu tijekom radnog vijeka opetovano omogućuje ljepotu prvog puta. Osim novih digitalnih tehnologija, stari analogni fotografski procesi u posljednje se vrijeme revitaliziraju, pokreću i spajaju paralelne svjetove i različita razdoblja. Alternativni i avangardni fotografski procesi suprotstavljaju se lakoći mobitelne fotografije. Kamera novog mobitela i kvaliteta slike suprapostavlja se slici starog mobitela. Uz ponovno podizanje sustava, fotografi obnavljaju fotografiju kako bi privukli nove korisnike i potaknuli nove prihode. Ponovno pokretanje sustava može obnoviti interes za fotografiju. Reboot i remake nisu isto. Ponovno pokretanje pretpostavlja upoznavanje s izvornim fotografskim djelom, može posjedovati element igre i umjetnički pristup. – Draženka Jalšić Ernečić

 

UVJETI NATJEČAJA:

Prijaviti se mogu redovni i počasni članovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju.

Redovni članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, platili članarine (za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit elektronskom poštom na ulupuh@zg.t-com.hr.

Članovi sekcije mogu prijaviti radove nastale poslije travnja 2020. godine.

Svi radovi osim radovi pozvanih autora bit će žirirani.

Prijaviti se može maksimalno 5 pojedinačnih radova ili 2 serije radova, odnosno 1 serija i 3 pojedinačna rada. Kao serija prihvaća se niz od 6 radova.

 

Dimenzije opremljenih radova:

Maksimalna visina do 100 cm i maksimalna širina do 70 cm.

Radovi moraju biti opremljeni za profesionalno i sigurno izlaganje na galerijske zidne ovjese (u prostoru nisu dopuštene intervencije na zidovima galerije, radovi koji stignu bez okvira ili pričvršćeni na čvrstu podlogu, odnosno bez riješenog načina vješanja, neće moći biti izloženi).

 

Način prijave:

Radovi se prijavljuju isključivo online – ispunjavanjem prijavnice na poveznici:

https://form.jotform.com/200442366522043

Uz prijavnicu se moraju priložiti fotografije u jpeg formatu veličine duže strane fotografije do 2000 piksela i maksimalno 2MB težine. Fotografije poslati na adresu ulupuh.ured2@gmail.com. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Vizuru 2022“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe.

 

Prilozi radu:

Biografija u trećem licu 50 do 100 riječi

Opis rada do 50 riječi

 

Napomena:

ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Prijavnicom i dostavljenim fotografijama svaki autor svojim osobnim podacima garantira autorska i vlasnička prava te ULUPUH-u ustupa sva prava za objavljivanje radova u publikacijama te objavama u tiskanim i digitalnim medijima. Prijavom radova na natječaj autori, urednici i kustosi, primaju na znanje i ustupaju arhivu ULUPUH-a sve predane materijale (fotografije i rukopise) kojima će se udruga koristiti u dobroj vjeri za potrebe promocije i prezentacije fotografske umjetnosti, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih istraživanja i pregleda.

O rezultatima natječaja autori će biti obaviješteni mailom (na e-mail  adresu iz prijavnice) najkasnije do 28.3.2022. (ponedjeljak) .

Autori dostavljaju radove u Galeriju ULUPUH (Ilica 13) i nakon izložbe preuzimaju i otpremaju iz galerije o vlastitom trošku, u dogovorenom roku.

O vremenu i mjestu dostave radova za izložbu autori će biti pravovremeno obaviješteni, najkasnije tjedan dana prije otvorenja izložbe. Galerija nema osiguran pristup automobilom, molimo autore za razumijevanje.

 

AUTORSKA PRAVA

Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju SEKCIJE ZA FOTOGRAFIJU ULUPUHA VIZURA, pridržavat će se pravila Natječaja i ostalih prava vezanih uz autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralna i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici. Osim prijave, nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti i posebne pismene dozvole za objavljivanje fotografija prijavljenih na Natječaj.

Fotograf pristaje na izlaganje i objavljivanje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe promocije, diskusija, predavanja i edukacije kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova u svim oblicima i izdanjima koja su vezana za projekt VIZURA.

 

 

Kontakti:

 

Draženka Jalšić Ernečić, kustosica

+385 99 449 4710

djalsic1@gmail.com

 

Janko Belaj, predsjednik Sekcije za fotografiju

+385 91 36 39 743

janko@belaj.com

 

Maja Strgar Kurečić, predsjednica Umjetničkog savjeta Sekcije za fotografiju

+385 91 517 7962

mstrgar@grf.hr

 

Bella Rupena, voditeljica Galerije ULUPUH

+385 1 4813 746

galerija-ulupuh@zg.t-com.hr

Tehnička pitanja vezana uz prijave od 10 do 16 sati

 

*Fotografija: Janko Belaj