NATJEČAJ: VIZURA 2024 / ESKAPIZAM – ROK: 1. 3.

Poziv članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a na prijavu za sudjelovanje na bijenalnoj izložbi Sekcije “VIZURA 2024 / ESKAPIZAM”

Rok za prijavu: 1. ožujka 2024. do ponoći.

Organizator: ULUPUH
Kustosica: Draženka Jalšić Ernečić
Selektorice radova: Rašeljka Bilić, Kosjenka Laszlo, Drazenka Jalšić Ernečić

Prostor: Galerija ULUPUH, Ilica 13, 10000 Zagreb
Vrijeme održavanja izložbe: 6. – 21. 4. 2024.
Otvorenje izložbe: Hrvatski dan fotografije, 6. 4. 2024. u 12 sati, subota

Koncepcija:

VIZURA, ULUPUH-ovo bijenale fotografije organizira Sekcija za fotografiju koja u suradnji s kustosom bijenala naglašava aktualnu temu suvremene umjetničke fotografije i natječaja bijenalne izložbe fotografija. Izložba naglasak stavlja na dvogodišnji rad članova fotografske sekcije koji na poziv kustosa ugošćuju kolege iz drugih sredina čime izložba dobiva međunarodni karakter, dok se fotografima članovima Sekcije za fotografiju otvaraju nove načine međusobnog povezivanja unutar profesionalne fotografske zajednice i stvaranja novih kontakata i suradnje u kontekstu globalne fotografske zajednice.

ESKAPIZAM u metaforičkom značenju predstavlja bijeg od stvarnosti i života, odnosno izbjegavanje odgovornosti. Autorski pristup pojmu eskapizma poziva se na pojam iz moderne psihologije kao bježanje od stvarnosti i potragu za slobodom – između života u virtualnom svijetu i eskapizma kao čovjekovog psihičkog stanja, ali i načina bijega iz jednolične rutine. Eskapizam je sinonim za opuštanje i uživanje, način života koji svoju ideju izgrađuje na potrebi upoznavanja novih ljudi, kultura i prostora. Otuđenje i bijeg od stvarnosti suvremenog čovjeka vode vanjskim i površnim težnjama. U potrazi za smirenjem i uživanjem jezik umjetničke fotografije postaje oruđe razuma i potencijalni alat promjene. Eskapizam je svjesno življenje u trenutku. Nešto kao brzo okidanje u fotografiji. Stil života koji nam omogućuje tehnologija čini nas uvijek dostupnima pa su stres, tjeskoba i depresija u porastu. Mogućnost suočavanja sa stvarnošću ponekad je previše zastrašujuće, naporno, neizvjesno ili nabijeno emocijama. Iz tog je razloga u porastu potreba i traganje za načinima bijega kojim održavamo emocionalnu i mentalnu stabilnost.

UMJETNIČKA FOTOGRAFIJA kao prihvatljivi oblik bijega od stvarnosti ima dodatnu dimenziju života i često omogućuje osjećaj pripadnosti. Fotograf odabire sigurno mjesto s druge strane kamere koje mu pruža osjećaj kontrole svijeta koji ga okružuje. Potraga za motivom umjetničke fotografije mnogim fotografima pruža vrijedno oslobađanje i oblik je bijega od stvarnosti koji uključuje maštu, odmak od svakodnevice i ugodu stvaranja kao mentalno odvraćanje od nelagode, depresije i dosade svakodnevnog života. Eskapizam kao bijeg od stvarnosti koja postaje sve izazovnija proizlazi iz potrebe za izbjegavanjem neugodnih osjećaja i može poprimiti različite oblike poput odugovlačenja, ovisnosti, distrakcije ili naprosto potrebe za unutarnjim mirom. Bijeg od stvarnosti u većini slučajeva nije štetan. Psiholozi pretpostavljaju kako je bijeg od stvarnosti posljedica uvjetovana medijskim društvom i suvremenim trendovima koji nas opterećuju nepotrebnim informacijama. Ima nečeg pozitivnog i plemenitog u bijegu u fotografiju. Fotograf snima i kad ne fotografira, što je na neki način oblik ovisnosti o fotografiji. Znak ovisnosti o eskapizmu može nastati u trenutku kad fotograf prečesto trči za novim, boljim objektivima, sakuplja opremu i pretrpava fotografski studio pa mu taj bijeg ometa svakodnevni život. Ovdje je u negativnoj strani eskapizma riječ o nečem drugom i nije predmet naše fotografske priče o bijegu od stvarnosti.

VIZURA 2024 / ESKAPIZAM kao sklonost bijegu iz stvarnog svijeta u sigurnost i udobnost teme umjetničke fotografije koju su članovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju snimili u protekle dvije godine. Budući da je život urođeno stresan, strategije svakodnevnog preživljavanja profesionalnog fotografa svoj bijeg od stvarnosti nalaze u slobodi izražavanja i umjetnosti. U umjetnosti nema granica i sve je dozvoljeno. Bijeg od stvarnosti u umjetničkoj fotografiji pomiče granice i svijet čini boljim i ugodnijim mjestom.

(Iz obrazloženja kustosice bijenala Draženke Jalšić Ernečić)

Uvjeti za prijavu:

Za sudjelovanje na izložbi mogu se prijaviti redovni članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, njezini počasni članovi i studenti pripravnici, ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje pošaljite upit mailom na ulupuh@zg.t-com.hr

Radovi će biti selektirani preko dostavljenih fotografija.

Kustosica izložbe, u dogovoru s članovima žirija, zadržava pravo poziva autora.

Pojedini autor može prijaviti do 3 rada.

ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije, opreme i transporta radova za izložbu.

 

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 1. ožujka 2024. godine do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

ispuniti online prijavnicu: VIZURA 2024 / ESKAPIZAM (jotform.com) te na e-mail adresu ulupuh.ured2@gmail.com poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpeg formatu sa sRGB profilom. Fotografiju koju želite da bude prezentirana u katalogu treba poslati s naznakom “za katalog” u dimenzijama za tisak duže stranice oko 20cm pri razlučivosti od 300 dpi (ne više od 2400 piksela). Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite VIZURA2024.

Važniji datumi:

Rok za prijavu: 1. 3. 2024. do ponoći
Vrijeme trajanje natječaja: 9. 2. – 1. 3. 2024.
Vrijeme žiriranja: 1. – 15. 3. 2024.
Prikupljanje radova: 2. – 3. 4. 2024. utorak, srijeda
Postavljanje izložbe: 4. – 5. 4. 2024., četvrtak, petak

O rezultatima žiriranja svi autori biti će obaviješteni mailom najkasnije do 16. ožujka 2024.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor jamči vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Kontakti:

Draženka Jalšić Ernečić, djalsic1@gmail.com (za pitanja o koncepciji izložbe)
Janko Belaj, janko@belaj.com (za pitanja koordinacije Sekcije)
Galerija ULUPUH, 01 4813 746 (za tehnička pitanja oko prijavnice)