PRODUŽENI ROK – Natječaj za 55. zagrebački salon : Puls trenutka ili što vas pokreće

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

objavljuje natječaj za prijavu radova za:

 

55. zagrebački salon – primijenjene umjetnosti i dizajn :

Puls trenutka ili što vas pokreće

 

Vrijeme održavanja: 24.6 – 14.7.2020.

Mjesta održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla (Savska cesta 18, Zagreb), Galerija ULUPUH (Ilica 13, Zagreb)

Autorica koncepcije i kustosica: Iva Körbler

 

PRODUŽENI ROK ZA PRIJAVU : 10. lipanj 2020. (do ponoći)

Prijave se zaprimaju bez kotizacije.

 

Zbog pandemije COVID-a 19, bili smo u nemogućnosti izaći s prijavnicom u roku koji je bio prvotno predviđen. Tomu se priključila i naša zagrebačka elementarna tragedija u vidu potresa koji je zaustavio i usporio sva naša nastojanja da veliku izložbu primijenjene umjetnosti i dizajna zamijenimo velikim virtualnim događanjem. U trenu kada smo krenuli u realizaciju objave natječaja  za izložbu u virtualnom obliku, došlo je do djelomičnog ukidanja ograničenja kretanja, rada i boravka izvan ograničenih područja. Stoga s malim kašnjenjem spremamo i objavljujemo natječaj za izložbu koja će biti realizirana u prostoru Tehničkog muzeja Nikola Tesla  i Galerije Ulupuh (galerija je u kojoj su u međuvremenu potpuno  popravljena oštećenja od potresa i koja  sada nosi zelenu oznaku- uporabljivo), a virtualnom izložbom  u prostoru Muzeja Mimara koji je u potresu jako stradao, ali koji nam je i dalje virtualni partner.

Također će se online programima, projektima, predavanjima virtualno upotpuniti program 55ZS-a koji se neće moći realizirati u fizičkom obliku.

Zagrebački salon, kojeg je 1965. utemeljila Skupština grada Zagreba, renomirana je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja – godišnja smotra suvremenog umjetničkog stvaralaštva posvećena naizmjence vizualnim umjetnostima, arhitekturi i urbanizmu, odnosno primijenjenim umjetnostima i dizajnu.

Ivana Bakal, ravnateljica 55. zagrebačkog salona

 

Središnja tema ovogodišnjeg Salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu je Puls trenutka ili što vas pokreće.

“Kako se rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen, zamislila sam jednu vrstu anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena; nisam, naime, pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije koje najčešće izostavljaju mnogo odličnih umjetnika, posebice ako se uzme u obzir kako je Salon fleksibilan presjek trogodišnjeg stvaralaštva najboljih umjetnika u svojim sekcijama i afinitetima.

Stoga bih u svojoj koncepciji željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću / odlučili se za taj poziv / zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju / društvu.

Smatram kako treba „oljuštiti“ slojeve do geneze onoga što umjetnike pokreće jer svaki umjetnik zna što osjeća i što ga motivira u stvaranju, kroz činjenicu kako mnogi umjetnici svoje radove osmisle i naprave često vrlo brzo, „u dahu“, kroz snažan emotivno-intelektualni impuls ili u svoj rad prenose reakciju na vanjske događaje, situacije i podražaje – bilo da je to njihova privatna i intimna sfera ili pobuna i revolt protiv određenih razina stvarnosti i svakodnevice. Tu se otvara mogućnost i da umjetnici kroz radove progovore i o nedostatku motivacije, potrebe da rade samo kako bi preživjeli, krizama u stvaralaštvu (radim zato jer moram / gubitak inspiracije / moja umjetnost više nije potrebna, ali ne znam drugačije funkcionirati prema van) ili da potvrde tezu kako je njihov rad produžetak i neodvojiv nastavak njihove osobnosti. Dopuštamo i da umjetnici u naslovima djela naglase te različite aspekte stvaralaštva, vlastitih dvojbi ili potpunog ispunjenja sebe kroz odabrani umjetnički poziv.“

Autorica koncepcije i kustosica: Iva Körbler

 

Propozicije natječaja

Na natječaj se mogu prijaviti radovi za:

 ∙ centralnu tematsku izložbu ‘Puls trenutka ili što vas pokreće’

Radovi mogu biti u bilo kojem od umjetničkih medija. Neovisno o temi, riječ je o izložbi primijenjenog stvaralaštva i dizajna, dakle podrazumijevaju se svi kvalitetni radovi s tog područja.

Pravo sudjelovanja na 55. zagrebačkom salonu imaju svi autori i autorske grupe s područja Republike Hrvatske, oni koji su svojim djelovanjem vezani uz Hrvatsku, autori iz inozemstva koji svojim radom odgovore na koncepciju ili su pozvani od kustosa ili Organizacijskog odbora izložbe.

Svaki autor i autorska grupa ima pravo prijave i sudjelovanja u svim prostorima održavanja Salona s ukupno najviše 3 (tri) rada . Prijavljuju se radovi nastali razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Prijave se zaprimaju bez kotizacije.

Na izložbi se izlažu radovi odabranih, te radovi pozvanih autora. Selekciju radova vrši selektor Salona i Ocjenjivački sud 55. zagrebačkog salona.

Radovi se prijavljuju isključivo online, putem Prijavnice s priloženom odgovarajućom dokumentacijom (specifikacije su navedene u Prijavnici).

Sve prijavljene radove i koncepte pregledat će i odabrati za izlaganje Ocjenjivački sud u sastavu: Iva Körbler, Branka Benčić, Mario Beusan, Branko Franceschi, Marko Golub i Nika Pavlinek.

Selektor i Ocjenjivački sud imenovan je od Organizacijskog odbora 55. zagrebačkog salona.

Organizacijski odbor čine: Eva Brunović (Gradski ured za kulturu Grada Zagreba), Željka Hudolin (Ministarstvo kulture RH), Antun Sevšek (UHA), Josip Zanki (HDLU), Upravni odbor ULUPUH-a u sastavu: Ivana Bakal, predsjednica, Mario Aničić, Janko Belaj, Hrvoje Čolić, Anastazija Debelli, Nenad Glavan, Tatjana Grgurina Vučetić, Goroslav Keller, Davor Klarić, Iva Körbler, Sabina Kolonić, Danijela Pičuljan i predsjednik Umjetničkog savjeta ULUPUH-a Mario Beusan.

Svi radovi odabrani za izlaganje na Salonu konkuriraju za glavne nagrade Salona. Članovi stručnih tijela Salona kao i njihovi bliski srodnici imaju pravo sudjelovanja na Salonu ali izvan konkurencije za nagrade.

Prijavom na natječaj autori pristaju na uvjete ovog poziva, kao i na javno izlaganje i publiciranje prijavljenih radova kao i njihovih fotografija. Svaki autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Organizacijski odbor Salona zadržava pravo na fotografiranje svih prijavljenih djela, objavljivanje djela i dostavljene grafičke dokumentacije u katalogu Salona te pravo na njihovo korištenje u reklamne i dokumentacijske svrhe bez naknade. Svojom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Za prijavu na sva popratna događanja, dodatna pojašnjenja i upute bit će objavljene web stranici https://55zagrebackisalon.com/, na web stranici ULUPUH-a (www.ulupuh.hr), te putem newslettera.

55. zagrebački salon bit će popraćen tiskanim katalogom.

Rezultati selekcijskog postupka bit će objavljeni najkasnije do 18.6. na stranici www.ulupuh.hr.

Odabrani autori bit će obaviješteni o vremenu i mjestu predaje radova za izložbu. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova, kao niti trošak njihove dostave i povrata.

Po završetku Salona autori preuzimaju radove prema obavijesti koju će dobiti od tajnice Salona.

Autori su dužni pridržavati se rokova za dostavu odnosno preuzimanje radova, u protivnom ULUPUH kao izvršni organizator 55. zagrebačkog salona neće moći preuzeti odgovornost za njih.

55. zagrebački salon održat će se od 24.6. do 14.7.2020. u Zagrebu, u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla (Savska cesta 18) i Galeriji ULUPUH (Ilica 13, prvi kat), a virtualna izložba 55. zagrebačkog salona bit će predstavljena na https://55zagrebackisalon.com/ i bit će trajno dostupna.

Ocjenjivački sud predlaže, a Organizacijski odbor dodjeljuje nagrade 55. zagrebačkog salona: Veliku nagradu, tri jednakovrijedne nagrade te nagradu za najboljeg mladog autora do 35 godina. Posebnu nagradu dodjeljuje Ocjenjivački sud hrvatske sekcije AICA-e u sastavu Darko Fritz, Silva Kalčić i Tomislav Pavelić.

Dobitnik Velike nagrade dobiva mogućnost samostalne izložbe na sljedećem Zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Izvršni organizator 55. zagrebačkog salona je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH.

Ravnateljica salona je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Prijavnica https://form.jotform.com/ulupuh/prijavnica-55-zagrebacki-salon

Osoba za kontakt

Tajnica Salona: Maruša Stamać

e-mail: salon@55zagrebackisalon.com

mob: +385 91 934 5920