Nebo

tematska, selektirana izložba članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit ULUPUH-a

6.12. – 18.12. 2021.

Galerija ULUPUH, Ilica 13, prvi kat, Zagreb

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 6. prosinca od 19 do 21 sat.

Na otvorenju izložbe, predstavit će se zbirka poezije Na dva neba Lazera Roka Lumezija u izdanju ULUPUH-a.

*Radi epidemiološke situacije službenog otvorenja neće biti. Molimo sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera, koriste maske, održavaju distancu i koriste dostupan dezinficijens, te dolaze unutar navedenog termina (19 do 21h). Broj posjetitelja je ograničen i molimo sve za razumijevanje.

Izlažu: Rea Boschi, Marina Brkić, Ines Delač, Marina Draženović, Smiljka Franjić, Suzana Jagar-Vrkić, Sabina Kolonić, Andreja Krušelj, Eta Linčir, Lazer Rok Lumezi, Dunja Naerlović, Zlatko Odrčić, Božica Petković, Petra Podnarčuk, Andrea Rosandić, SonjaTurner Fegić

Autorica koncepcije i kustosica: Branka Hlevnjak

Selekcija radova: Branka Hlevnjak, Lazer Rok Lumezi, Sonja Turner Fegić

„Autori su, bez obzira na zajednički motivacijski poticaj, bili slobodni izraziti se svojim kreacijama u najširem rasponu doživljaja uz vjernost izgrađenim osobnim poetikama. Pritom publika očekuje da je umjetnici iznenade i obdare ljepotom koji svaki nakit emanira. Iako je ta ljepota, ima tome već stoljeća, poprimila nadrealne osobine i samo su metaforički odjeci stvarnosti ugrađeni u precizne i rafinirane odnose oblika i materijala. Kreativna igra i majstorstvo zanata, ruku pod ruku stvaraju te minijaturne skulpture, instalacije ili nosive amulete. Danas, kada je ponestalo vjere da nakit u formi ogrlica, naušnica, privjesaka, prstenja, broševa itd. štiti čovjeka od nevolje, ostala je potreba za njim, možda i neko davno sjećanje o počecima. Nakit je, nedvojbeno bio i ostao, važan akcent u kreiranju osobnih identiteta kojim se stvaraju željene predodžbe o sebi za druge. Ti mali, ili veliki i jako uočljivi, naglasci pružaju različita značenja u komunikaciji među ljudima. To je uostalom tema koja zadire duboko u povijest i upućuje na društvene odnose koji se prepoznaju, distanciraju i određuju po nošenju uresa svih vrsta, oblika i vrijednosti.
Tako se, na ovoj izložbi, nebeska tema, premda je ona beskonačna i vječna, puna tajanstvenosti i nepoznate moći, našla u umjetničkom doživljaju majstora minijatura. Nebo se prizemljilo, artificiralo i našlo svoj novi smisao, svoju mogućnost i napokon potaknulo je ostvarenje malenih, ali važnih djela. Njima se zadovoljava vjekovna težnja čovječanstva da svome tijelu dodaju taj čudesno zavodljivi dodatak, na ušnim resicama, bilo oko vrata, na rukama ili gležnjevima, bilo kao broš na reveru, ili haljini. Već i sam koncept, mimo potrebe za nosivošću, stvara tom malenom začudnom predmetu smisao u potrebi za nijemom, ali sugestivnom estetskom komunikacijom.
Svjedoci smo ovdje na ovoj izložbi kako je 16 autora doživjelo nebo, kako ga je uhvatilo u svoju zamku igrom i kreacijom i kako samo malo treba da iz njihovih radova izbije na nas gledatelje sva ona unutrašnja energija koju su autori u njih uložili idejom i radom, te da nas svojim vibracijama zapletu u čarobne niti srebra i dragog kamenja. Pa, makar kao privid.“ Branka Hlevnjak (prilagođeno iz predgovora)

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 18. prosinca u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba