Ninoslav Kunc: NOVI KVADRAT- 40 GODINA POSLIJE

monografija

Izdavač: ULUPUH

Tisak: Denona d.o.o., Zagreb, listopad 2020.

224 strane, tvrdi uvez

Format: 240 x 335 mm

Naklada: 300 primjeraka

ISBN: 978-953-327-189-7

Cijena: 33 EUR

NOVI KVADRAT je kultna grupa na našoj umjetničkoj sceni, ime ove grupe autora postalo je sinonim za strip na ovim prostorima . Prošlo je točno 40 godina od prestanka rada grupe. U većini likovnih enciklopedija i drugih knjiga o umjetnosti objavljenih do danas, slabo je istražen rad ove grupe. Članovi NOVOG KVADRATA danas su svjetski poznati. Mirko Ilić je ugledni dizajner i predavač u New Yorku, Igor Kordej je odlikovan najvišim francuskim ordenom za kulturu, Krešimir Zimonić i Joško Marušić dobitnici su prestižnih nagrada na festivalima animiranog filma u svijetu, Radovan Devlić je počeo rad na stripu za Glenata (poznatog francuskog nakladnika) ali ga je smrt prekinula, Kunc je objavio knjige  koje su objavljene i u Sloveniji, a sada priprema knjigu za najvećeg Kineskog izdavača, itd. Što su radili članovi grupe nekad, ali i nakon raspada, pa sve do danas. Ova monografija predstavlja sažetak njihova rada. Radi se o stripovima, ilustracijama, dizajnu, animiranim filmovima, karikaturama.

U monografiji su sabrani i objavljeni brojni tekstovi i osvrti likovnih kritičara, osoba iz javnog i kulturnog života Zagreba kao i samih članova grupe o stripu i svemu što je Novi kvadrat predstavljao u tim vremenima najproduktivnijeg djelovanja, bogato je ilustrirana autorskim stripovima, ilustracijama i karikaturama, tiskana je na 224 stranice u boji, tvrdog uveza.

 

Podaci o autoru i uredniku:

Ninoslav Kunc rođen je 1957. godine u Zagrebu. Veći dio svoje profesionalne karijere proveo radeći kao samostalni umjetnik pri HZSU. Bio je član kultne grupe “Novi kvadrat” koja je ostavila značajan trag na likovnoj sceni 70-tih godina prošlog stoljeća. Grupa je svojim avangardnim pristupom stripu, ilustraciji i dizajnu ostvarila veliki utjecaj na kulturnoj sceni, te stekla brojne poklonike i sljedbenike. Baveći se stripom, ilustracijom, dizajnom i animiranim filmom, Kuncova djela postala su sastavni dio lektire i dobila brojne nagrade. Još kao član grupe “Novi kvadrat” okitio se najvećom nagradom za omladinsko stvaralaštvo u Jugoslaviji.

Dobitnik je i više nagrada za ilustraciju i strip. Ilustrirao je preko 80 naslova za djecu, ponajprije pripovijedaka, romana, slikovnica itd., koji su većim dijelom dio obavezne lektire za osnovne i srednje škole. Danas je prema podacima Nacionalne i sveučilišne biblioteke među 20 najposuđivanijih autora u zemlji. On nije samo ilustrator, već je brojne knjige i oblikovao, uredio i pripremio za tisak. Osim što ilustrira, Kunc je objavio i nekoliko autorskih slikovnica i napisao nekoliko knjiga s područja publicistike koja su prevedena i na strane jezike .

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.