Očitovanje ULUPUH-a na javni natječaj za izbor dizajna nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu eura i centa

ULUPUH kao krovna strukovna udruga smatra da se javni natječaji Hrvatske narodne banke za dizajn kovanog i drugog novca trebaju provoditi prema kriterijima struke i najvišim likovnim i kulturnim interesima Republike Hrvatske. Novac Republike Hrvatske nacionalni je interes kao i kulturna pripadnost Hrvatske europskom kulturnom krugu.

Smatramo da predmetni natječaj za dizajn nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu eura i centa nije proveden poštujući struku i kriterije javnih natječaja za dizajn. Predmetni natječaj proveden je neprofesionalno što je time rezultirao nevještim, nedizajnerskim i autorski spornim rješenjima koja ne doprinose kvalitetnoj prezentaciji Hrvatske u Europi. Savjetujemo provođenje ovakvih natječaja u konzultaciji sa strukovnim udrugama i Ministarstvom kulture i medija kako bi se na natječaj odazvali što kvalitetniji autori i autorski timovi, a time i izbralo najbolje idejno grafičko rješenje. Ističemo da u Hrvatskoj postoji nekoliko Sveučilišnih likovnih akademija i Studija dizajna gdje se školuju akademski obrazovani profesionalni umjetnici koji više nego stručno mogu ponuditi i realizirati rješenje za kovani novac Republike Hrvatske.

Posebno ističemo da u Republici Hrvatskoj postoje i iznimno visoko obrazovani pojedinci, članovi strukovnih udruga, obrazovnih i sveučilišnih ustanova koji mogu pravovaljano ocijeniti natječajne radove realizirane od strane stručne osobe.

Strukovne udruge ULUPUH i HDD provode strukovne standarde organiziranja natječaja pod pokroviteljstvom svjetskih globalnih strukovno-kriterijskih udruga te kao takvi standardiziraju nacionalne profesionalne natječajne kriterije. Ukazujemo na problematiku da ovako važni natječaji za prezentaciju Republike Hrvatske ne bi smjeli biti otvoreni za širu javnost niti u vidu prijave, ali niti u vidu ocjenjivačke komisije u obliku javnog glasovanja pučanstva.

Kao krovna strukovna udruga Republike Hrvatske kojoj je najveći cilj razvijanje i stimuliranje hrvatske primijenjene umjetnosti i dizajna stojimo Vam na raspolaganju kao savjetodavno tijelo za pomoć vezanu uz raspisivanje natječajne dokumentacije, a s interesom zaštite struke i ciljem autorstva i umjetničke izvrsnosti dizajna kovanog i drugog novca.

ULUPUH