ORJENKA MIRJAN Memento (1963. – 2019.)

Galerija ULUPUH
Ilica 13 / 1. kat

12/11–25/11/2020

Autorica koncepcije, kustosica i selektorica: Višnja Slavica Gabout

Koordinatorica i suradnica: Jadranka Kuk

„Orjenka Mirjan, hrvatska keramičarka suvremenog izričaja, svojim osebujnim opusom trajno se upisala u povijest suvremene hrvatske keramike, davši njezinu razvoju svoj specifičan doprinos i svoj pečat. Na hrvatskoj likovnoj sceni djelovala je više od tri i pol desetljeća te bila članica svoje matične strukovne udruge – ULUPUH-a pune 34 godine. Životnu scenu nenadano je, naprasno – i puno prerano napustila, ostavši nedorečene još mnoge ideje i nedovršena djela. Imala je još mnogo za reći – ali je i rekla mnogo. I ovo je prilika da se prisjetimo cjeline opusa ove vrsne i talentirane umjetnice, školovane keramičarke.

Za Orjenku Mirjan bavljenje keramikom, za što se školovala, nije bilo samo bavljenje svojim pozivom. Keramika je za nju bila inspiracija i duhovna potreba; poetski svijet i svijet duhovnosti; mjesto iskazivanja misli i emocija, sjećanja i spoznaja. Njezino druženje s glinom – podatnom, prisnom, ali i iskonskom, nosilo je u sebi mogućnost poniranja u sebe, ali i spoznavanja svoga odnosa s prirodom i njezinim elementima; sa svijetom oko sebe i s cijelim univerzumom.“ Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora

 

Posjetitelji će moći razgledati izložbu od 13.11. do 25.11. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

 

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

 

*Broj mjesta u Galeriji je ograničen. Molimo posjetitelje da se zbog svoje i opće sigurnosti pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera.