OTKAZANO: Otvorenje izložbe ARS METALLUM

!!!  Zbog novonastale epidemioloske situacije, kao i prema savjetu Gradskog stožera civilne zaštite Grada Siska ne preporuča se grupiranje ljudi stoga neće biti najavljenog službenog otvorenja izložbe “Ars metallum”. Izložba će od sutra biti otvorena za javnost i moći će se razgledati do 15. kolovoza. !!!

 

Tematska žirirana izložba članova ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita:

”ARS METALLUM”
26/6/2020 – 15/8/2020
Gradska galerija Striegl,1. kat Holandske kuće u Sisku, Rimska 10, Sisak.

 

Kustosica izložbe: Elizabeta Wagner

 

Na izložbi izlažu:

Stjepan Balja 

Carlos Ignacio Bellante

Mario Beusan

Rea Boschi Gogolja 

Ines Delač

Ljiljana Fabijanić

Smiljka Franjić

Karlo Gross

Suzana Jagar-Vrkić

Sabina Kolonić

Andreja Krušelj

Eta Linčir

Eva Lumezi

Lazer Rok Lumezi

Dunja Naerlović

Zlatko Odrčić

Božica Petković

Petra Podnarčuk

Zdravka Radić

Julijana Rodić Ozimec

Andrea Rosandić

Maja Sorić

Davor Šuk

Sonja Turner Fegić

 

Izložba će predstaviti suvremeni umjetnički nakit za čiju izradu su umjetnici pronašli inspiraciju u Sisku i metalu kao materijalu.

Iz teksta Elizabete Wagner:

”Holandska kuća u kojoj se prošle godine smjestio izložbeni program Gradske galerije Striegl udomljuje jednu po formi netipičnu, ali sadržajem karakterističnu izložbu za Sisak: tematsku žiriranu izložbu suvremenog umjetničkog nakita i male plastike čiju inspiraciju valja potražiti u metalu. Dvadeset četiri umjetnika, članova Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti na izložbi se predstavlja s četrdeset šest radova. Predstavljena djela su versatilna, no sve ih povezuje metal – materijal od kojeg su izrađena. Ona su suvremena umjetnička interpretacija inspirirana bogatom industrijskom baštinom grada Siska čija je povijest čvrsto obilježena „identitetom metala“, od antičke Siscie u kojoj se smjestila slavna kovnica cijelog Rimskog Carstva, pa sve do modernog doba, 19. i 20. stoljeća, tijekom kojeg su razvoj grada obilježili njegov prometni položaj i industrija, posebno Talionica Caprag – Željezara Sisak i Rafinerija nafte.

(…)

Naša izložba je tematska, fokusirana na industriju i metal, a promišljanje postojećih skulptura iz Capraga je ostavljeno kao osobni izbor umjetnicima.  Željela sam da umjetnici sami donesu odluku hoće li se svojim djelom referirati na samu željezaru, proces obrade metala, povijest grada ili pak reinterpretirati postojeće produkte Likovnih kolonija s kojima ova izložba dijeli osnovni motiv i inspiraciju, viziju zajedništva tvorničkog i umjetničkog rada u novom društvenom, ekonomskom i umjetničkom kontekstu. Unatoč lošim uvjetima, epidemiji Covid-19 i potresu u Zagrebu gdje se nalazi većina ateljea i radionica, odaziv umjetnika na natječaj za izložbu je bio iznimno velik, pa sam ih podijelila u četiri grupe: Metal / Željezara / Grad / Park skulptura”