Poziv na  natječaj 5. međunarodni trijenale autoportreta „Ja – između zbilje i imaginacije“.

Manifestacija koja se održava svake tri godine i pokrenuta je u želji za obradom uvijek aktualne teme autoportreta.

U današnje turbulentno vrijeme u kojem živimo smatramo da je potreba za introspekcijom itekako dobro došla te smo s tom mišlju poziv otvorili i za međunarodno sudjelovanje.

Više o izložbi:

Izložba 5. međunarodni trijenale autoportreta slijedili zacrtan put koji je prepoznat u umjetničkom svijetu svojim tradicionalnim održavanjem svake tri godine.

Ideja je postavljena 2008. godine od osnivača ideje Branimira Dorotića prilikom realizacije prvog triennala kada je autor izložbe bio povjesničar umjetnosti Guido Quien koji je na neki način „udario temelje“ i čvrsto polazište ovom projektu, a sa istim ciljem nastavile razvijati likovne kritičarke i povjesničarke umjetnosti Višnja Slavica Gabout (2011.), Branka Hlevnjak (2014.) i zadnjim vrlo uspješnim trijenalem Sonja Švec Španjol (2017.) prilikom čega su svi argumentirano elaborirali činjenice koje opravdavaju održavanje trijenala i njegov daljnji kontinuitet.

Trijenale autoportreta gaji od početka i historiografski pogled na naslovnu temu što postiže uključivanjem u izložbu retrospektivnoga pregleda odabranih radova. Na taj način posjetitelji mogu sagledati ostvarenja prošlih razdoblja usporedo s recentnima, uvjetovanima trogodišnjim ritmom manifestacije. Nakon korištenja fundusa Zbirke Lukin, na 5. trijenalu predstavit ćemo selekciju autoportreta iz Zbirke Kovačić – Mihočinec. Namjera nam je da umjetnici kroz tu, jednu od najstarijih, ali vječno aktualnih tema u umjetnosti, pokažu beskrajno bogatstvo svojih rukopisa i izričaja.

Peti hrvatski trijenale autoportreta, oslonjen, doduše, na nedugu tradiciju, ali započet na jasno iskazanim premisama te potican postojanim interesom kako autora, tako i publike, stasao je za međunarodni iskorak. Poziv je stoga upućen po prvi put ne samo hrvatskim likovnim i vizualnim umjetnicima, nego i onima iz drugih zemalja.

Dodatne informacije i prijavnicu možete naći na poveznici:

https://www.samobor.hr/galerija-prica/poziv-5-medjunarodni-trijenale-autoportreta-n6408