Poziv za sudjelovanje na bijenalu tekstilne umjetnosti BIEN 2023

O POZIVU

Bijenale tekstilne umjetnosti BIEN poziva umjetnike, dizajnere i istraživače koji rade uglavnom u mediju tekstila, da se odazovu pozivu za sudjelovanje u sklopu prezentacije ULUPUH-ovih umjetnika na bijenalu 2023. godine. BIEN 2023 održat će se od 31. svibnja do 10. kolovoza u slovenskim gradovima Kranj, Škofja Loka, Jesenice i u digitalnom prostoru. Odabrana djela bit će izložena u prostoru Globusa u Kranju i Muzeju na otvorenom Dvorski vrt u Škofjoj Loki.

Svojim programima tekstilne umjetnosti i industrijskog dizajna Bijenale tekstilne umjetnosti BIEN predstavlja se izložbama i projektima koji promišljaju baštinu, očuvanje i održivost. BIEN stvara nove suvremene izričaje i potiče interdisciplinarnu umjetničku suradnju projektima i rezidencijama. Na izložbi se predstavljaju umjetnički radovi stranih i domaćih umjetnika, a poseban osvrt daje se najboljim radovima aktualne domaće i međunarodne studentske produkcije.

ULUPUH provodi natječaj za članove koji će, ukoliko prođu selekciju, predstavljati ULUPUH na bijenalu.

Selektorice: Maša Štrbac, Elizabeta Wagner, Iva Körbler.

 

TEMA

Središnja tema poziva je „Sunce“.

Utjecaj Sunca na naš svakodnevni život toliko je velik da su ga razne ljudske kulture oduvijek uključivale u svoje mitove i legende, a mnoge politeističke religije diljem svijeta su Sunce smatrale jednim od bogova. Sunce je tako temeljno za preživljavanje, ali u isto vrijeme i faktor opasnosti. Životna sredina postaje presuha, nedostaje hrane i vode, pa Sunce postaje nešto čega se možemo bojati, pogotovo ljeti.

 

NAČIN PRIJAVE

– Ispuniti online prijavnicu: https://form.jotform.com/230431772734050

– Svaki autor može prijaviti jedan rad ne stariji od tri godine ili seriju radova ne veću od 3 rada.

– Prijavljeni radovi trebaju se približiti središnjoj temi: Sunce; radovi trebaju nastati prvenstveno u mediju tekstila ili mediju koji oponaša tekstil u svom materijalnom ili tehničkom kontekstu.

– Nakon ispunjene online prijavnice potrebno je fotografije rada poslati na mail: ulupuh.ured2@gmail.com, sa naznakom “za BIEN2023”.

– Radovi će biti žirirani preko fotografija.

– Prijavljeni radovi ne smiju biti teži od 20 kg (uključujući elemente montaže).

– Rok za prijavu je 20. veljače 2023. do ponoći.

– Autori će o rezultatima biti obaviješteni mailom najkasnije do 1.3.2023.

 

Detaljnije o temi

Inicijalni tekst u nastavku i predavanje na poveznici služe kao inspiracija koju autori mogu dobrovoljno koristiti.

Meditacija o Suncu → Sunce je zvijezda. Zvijezde su ipak nešto sasvim drugo. Vidimo ih samo noću, a sunce nam “uljepšava dan”. Proturječan odnos sa Suncem ostaje konstanta. Sunce igra bitnu ulogu u potencijalu – i očuvanju – života na Zemlji, ali u isto vrijeme Sunce je posredno čimbenik u izumiranju vrsta na Zemlji kroz zagrijavanje Zemljine atmosfere; trenutno smo usred šestog masovnog izumiranja u Zemljinoj povijesti. Sunce je neophodno za stvaranje vitamina D (koji je zapravo hormon, a ne vitamin) koji je ključan za održavanje zdravih tjelesnih funkcija, a stvara se u koži izloženoj sunčevoj svjetlosti (samo 10% dolazi iz hrane), a također znači da koža izložena sunčevoj svjetlosti ima povećan rizik od razvoja raka kože. Jedan od glavnih razloga zagrijavanja atmosfere – osim stočarstva – jesu različiti izvori energije, a sunce nam može pomoći u stvaranju čiste, klimatski prihvatljive energije.

Utjecaj Sunca na naš svakodnevni život toliko je velik da su ga razne ljudske kulture oduvijek uključivale u svoje mitove i legende, a mnoge politeističke religije diljem svijeta su Sunce smatrale jednim od bogova; također se pojavljuje kao “muško načelo” ženskom “mjesečevom načelu” i kao važan čimbenik u astrologiji. Sunce je točka gdje su se kroz povijest susrele praktične, vrlo opipljive i zemaljske razine postojanja budući da igra ključnu ulogu u proizvodnji hrane, na primjer, kao i na mentalnoj i duhovnoj razini ljudskog postojanja. Možda je to točka koja je nestala u modernim, posebice zapadnim, kapitalističkim društvima; nestale su mnoge spone i veze koje ne samo da su povezivale različite razine ljudskog postojanja, već su nas podsjećale i osvještavale međuovisnost naših postupaka i njihovih posljedica za naš planet (i šire). Usredotočeni smo prvenstveno na korištenje resursa – uključujući solarnu energiju – dok cjelovitost i međusobna povezanost svega, ne samo na našem planetu nego i u Sunčevom sustavu, izmiče našoj svijesti.

Stoga Sunce, koje je tako temeljno za opstanak, ujedno postaje i faktor opasnosti; ljudi i neljudske životinje već su prisiljene migrirati na mnogim mjestima u svijetu, postaju klimatski migranti jer okoliš postaje previše suh, nedostaje hrane i vode, pa Sunce postaje nešto čega se možemo bojati, posebno po ljeti, pa i kod nas; donosi toplinske valove, suše uništavaju usjeve i uzrokuju mnoge smrti, a naši gradovi, betonske džungle, postaju sve nenastanjiviji; istjerali smo biljke iz njih, a vrućina na betonu postaje sve nepodnošljivija. Dakle, naš odnos sa Suncem bio je jedan od najvažnijih odnosa koje je čovječanstvo imalo s faktorima/entitetima svoje okoline kroz povijest; možda rješenje intenzivirajućih proturječja leži upravo u obnavljanju tog odnosa i bavljenju različitim aspektima funkcioniranja naše vrste.

Autorica teksta: Anja Radaljac