Održana radionica za učenike osnovnih i srednjih škola “Impulzivnost u likovnosti”

Voditeljica: Katarina Radošević Galić

Program radionice bio je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u dobi od 9 do 15 godina.

Opis radionice:

Radionica Impulzivnost u likovnosti bila je zamišljena kao impulzivno instinktivni rad na samom papiru. Boje koje su oko nas, naša svakodnevnica, reljefi kao pritok ili možda put prema njima potiču rad sa njima. Sama “prepreka” je papir, međa koja uokviruje i stvara sliku. Djeca na ovaj način stvaraju i otkrivaju novi način rada, koji nije nimalo zahtjevan. Konceptualno i jezgrovito, maštovito slažući vlastitu mapu dolaze do raznih rješenja šireći svoje ideje raznim bojama ili možda samo crno bijelim komponentama, zamišljajući na ovaj način možda i scenografiju baleta ili opere ulaze i u teatar.

 

Sažeta biografija voditeljice

KATARINA RADOŠEVIĆ GALIĆ je rođena 25.5. 1973. u Zagrebu. Završila je školu za balet i ritmiku, Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn odjel arhitekture, u ZKM-u satove glume. Završila je TTF i boravila u Beču kod prof. Hundertwassera na slikarstvu. Bila je suradnik brojnim kostimografima, a 1996.g započinje samostalnu karijeru. 85 samostalnih kostimografi ja, 10 samostalnih izložbi, brojne grupne izložbe, brojne dječje radionice. Svaku predstavu započinje slikama. Dobitnica nagrade ASSITEJA za najbolju kostimografiju predstave “Kako je Tonkica kupovala kruh”. Sudjeluje u projektu 54+ u organizaciju ULUPUH-a. Izdvaja neke od nagrađivanih predstava, SNP Beograd “Ko to tamo peva”, Osijek ”Unterstadt”, “Cyrano de Bergerac“ HNK Zagreb, “Cirkus primitif balet” kazalište Novi Život, “Jučer sam se sjetio plave”. Ilustrirala je knjige Silvije Šesto “Irena i 5 kristalnih peharčića” i “Konj i magarac”, te naslovnicu knjige Daniele Bobinski “Ljubim i ništa više”. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a. Živi u Zagrebu.

__________________________________________________________________________

Radionica se organizirala u sklopu trogodišnjeg projekta Likovno kazalište. Autorice projekta: Kruna Tarle, Ivana Bakal , Katarina Radošević Galić. Projekt istražuje sve aspekte kazališne likovnosti (od tradicionalnog pristupa do novonastalih suvremenih umjetničkih praksi), reafirmira lutkarsku umjetnost kroz kazalište figura i instalacija, istražuje povijesno blago kojeg smo baštinici (Traveleri i Oni će doći, Teatar Marioneta i dr.), kontekstualizira nove umjetničke izazove koji nas povezuju sa suvremenim stremljenjima u svijetu. Na kraju jednogodišnjeg procesa stvaraju se potpuno nova umjetničko dijela u različitim medijima: od kazališne predstave, izložbi i performansa, uz interaktivne tribine i radionice. Kako se radi o tri umjetnice, o tri rukopisa i tri svjetonazora, u mogućnosti smo višeznačno pristupiti fenomenologiji likovnog kazališta, istovremeno putem teorije i prakse. Radi se o interdisciplinarnom projektu koji na nov način preispituje suodnos medija u kazalištu, odnosno koji propituje sve uloge i potencijale likovne umjetnosti unutar kazališta. Projekt se kroz tri godine realizira kroz predavanja, izložbe, radionice i kazališne predstave.

Organizator : ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.