PRODULJEN OTVORENI POZIV ZA STARTS4WATER UMJETNIČKU REZIDENCIJU

UR Institut poziva umjetnike zainteresirane zaočuvanje Jadranskog morada se prijave na rezidenciju u sklopu STARTS4Water incijative Europske Komisijeu vrijednosti 40 000 eura.

U sklopu inicijative Europske Komisije STARTS4Water, UR Institut poziva umjetnike da se prijave za rezidencijalni program u Dubrovniku koji se fokusira na pronalaženje rješenja za negativni utjecaj neodrživog masovnog turizma na more uz pomoć novih tehnologija.
Umjetnička rezidencija „Zero pollution Adriatic“ osmišljena je kao istraživanje inovativnih ideja u poboljšanju našeg odnosa prema moru: smanjenja negativnog utjecaja turističko-ugostiteljske industrije na more, javnog upravljanja morem i otpadnim vodama te uspostavljanje novih održivih praksi koje promiču očuvanje i sanaciju mora te zaštitu bogate podvodne biološke raznolikosti.

POZADINA PROBLEMATIKE:
Uz pomoć partnera na okruglom stolu u svibnju 2021. analiziran je lokalni problem našeg podneblja. Hrvatska je obala popularna turistička regija koja godišnje primi oko 11 milijuna turista čime se prekomjerno koriste lokalni vodeni resursi, što uključuje i masovno ispuštanje zagađivača u more. Možemo li koristiti intermedijsku umjetnost i nove tehnologije za razvoj praktičnih, konkretnih, primjenjivih ideja?

STARTS4Water projekt ostvaruje se pod okriljem javnog poziva Europske komisije „Umjetnost i digitalno: oslobađanje kreativnosti europskog upravljanja vodama“, nastojeći ujediniti digitalne tehnologije četvrte industrijske revolucije s umjetnošću i umjetnicima/kreativcima kako bi se promovirala snažna jedinstvena vizija europske politike o budućnosti vode.

Osim dubrovačkog javnog poziva, umjetnici se mogu prijaviti na još 9 drugih umjetničkih rezidencija u još 5 drugih europskih zemalja. Svaka rezidencija bavi se različitim izazovima upravljanja vodama specifičnim za regiju i odnosi se na UN-ove ciljeve održivog razvoja: 6. Očuvanje voda te 14. Očuvanje života pod vodama.

Svih 10 STARTS4Water rezidencija teži stvaranju opipljivih umjetničkih djela koja razvijaju znanje i podižu svijest o izazovima s vodom ili predstavljaju konkretne ideje uporabe novih tehnologija u očuvanju mora od zagađenja.

Što rezidencije nude umjetnicima:
● Proračun svake rezidencije iznosi 40.000 €, uključujući: trošak rezidencije (smještaj, putni troškovi), izrade umjetničkih djela te naknadu za umjetnike.
● Pri realizaciji svih rezidencijskih programa umjetnicima se pruža puna podrška suradnje s mrežom stručnjaka kao konzultativna i tehnička podrška (iz domene znanosti, tehnologije i umjetničke produkcije) te suradnju s poznatim umjetničkim centrima, istraživačkim institucijama, sveučilištima, te inovativnim tvrtkama.

Poziv ostaje otvoren do četvrtka, 9. rujna 2021. u 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.
Više informacija i prijava na:
https://www.starts.eu/starts4water-open-call/