PROMOCIJA KNJIGE: Feđa Gavrilović “Ivan Posavec – Zemljaci”

U utorak, 15. rujna 2020. u 19 satiu Galeriji ULUPUH u Zagrebu (Ilica 13 / 1.kat) predstaviti će se knjiga „Ivan Posavec: Zemljaci“ u izdanju ULUPUH-a. O knjizi će govoriti autor Feđa Gavrilović, urednica Patricia Počanić, dr. art. Ivana Bakal u ime ULUPUH-a kao izdavača te Ivan Posavec.

Knjiga Ivan Posavec — Zemljaci, temelji se na višegodišnjem istraživanju, ali i brojnim zajedničkim projektima koje su autor knjige i ovaj istaknuti hrvatski fotograf tijekom godina zajednički ostvarili. Ovo izdanje donosi novo čitanje i analizu do sada poznatih ciklusa i djela u opusu Ivana Posavca, dok s druge strane problematizira cikluse koji do sada nisu bili predmetom istraživanja. Autor, Feđa Gavrilović u tekstu ovog izdanja podijeljenom u četiri poglavlja: Dužica, Polet, Dan državnosti i Dužica, ponovno usporedno predstavlja važne trenutke iz životopisa autora od kraja 1970-ih (kada se počinje baviti fotografijom) pa sve do danas, iz povijesti fotografije i likovne umjetnosti, analizira i interpretira cikluse, serije, pojedina djela umjetnika, kao i tehnike, procese i postupke nastanka tih djela. (Patricia Počanić, iz predgovora)

Knjiga osim tekstova Feđe Gavrilovića i Patricije Počanić, sadrži bogat vizualni materijal s više od 250 fotografija u izboru Ivana Posavca i Feđe Gavrilovića. Izdanje je uredila Patricia Počanić, a grafičko oblikovanje i obradu fotografija potpisuje nezavisni dizajnerski studio Kuna zlatica.
Ivan Posavec, rođen je 1951. u Dužici kraj Siska. Na zagrebačkoj Akademiji, za kazalište, film i televiziju diplomirao je filmsko snimanje godine 1980.  u klasi Nikole Tanhofera. Magistrirao je fotografiju 1984. kod Dragoljuba Kažića na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. S Mijom Vesovićem godine 1979. osniva grupu MO (Meko okidanje).

O autoru:

Feđa Gavrilović rođen je 1986. u Zagrebu, gdje je i diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost. Objavljuje likovne kritike od 2008. Popratio je brojne samostalne i grupne izložbe predgovorom, a također je osmislio i niz tematskih i problemskih izložaba. Voditelj je Galerije Forum u Zagrebu. Autor je predgovora fotografske knjige Ivana Posavca Horizonti / Dolje tvrdo, gore visoko (Meandar Media i Skener Studio, 2017.), a objavio je i monografiju Božice Dee Matasić (Kontura, 2016.), zbirku likovnih kritika i eseja Selekcija (Arteist, 2017.) te Konkvistadori s kistom (Fraktura, 2019.).

 

Knjiga je ostvarena sredstvima Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Autor: Feđa Gavrilović

Autor fotografija: Ivan Posavec

Urednica: Patricia Počanić

Recenzenti: Nikola Albaneže, Igor Loinjak

Grafičko oblikovanje i obrada fotografija: Kuna zlatica

Izdavač: ULUPUH

Tisak: Printera grupa, Zagreb, srpanj 2020.

Format: 24 x 30 cm, 303 str., meki uvez

Naklada: 300 primjeraka

Cijena: 370,00 kn

 

Knjiga će se na promociji prodavati uz popust, po cijeni od 300,00 kn.

Zbog ograničenog broja dolazaka knjiga će se moći kupiti s popustom po cijeni od 300,00 kn do 18.09.2020. u Galeriji ULUPUH ili Tajništvu ULUPUH-a od 10 do 17 sati

ili uplatom na žiroračun ULUPUH-a.

 

Broj mjesta je ograničen, dolazak samo uz prethodnu najavu na galerija-ulupuh@zg.t-com.hr.

Promocija knjige održat će se poštujući sve epidemiološke mjere. Molimo sve posjetitelje da nose zaštitne maske te da se drže propisanog fizičkog razmaka od 2 metra. Na ulazu u Galeriju postavljeno je dezinfekcijsko sredstvo. Molimo sve posjetitelje da prilikom dolaska i odlaska iz Galerije dezinficiraju ruke.