PROMOCIJA KNJIGE Petra Krpan: Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih

Poštovani,

velika nam je čast pozvati Vas na promociju knjige Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih  autorice Petre Krpan, u subotu 16. rujna 2023. u 12 sati u prostoru Galerije ULUPUH, Ilica 13, u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti, uz autoricu knjige Petru Krpan, urednice knjige mag. ing. des. text. Jadranka Hlupić Dujmušić i dr. sc. Sunčana Tuksar te dr. art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

U znanstvenoj monografiji Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih Petra Krpan teorijski je utvrdila temeljne konstrukte samih početaka nastanka žanra modne fotografije na našim prostorima i vizualno predstavlja njezinu povijest u Hrvatskoj u proteklih tridesetak godina. Počevši od vremena kad je osnovni koncept modne fotografije bio gotovo dokumentaristički, prikazivanje modnih noviteta, ova znanstvena monografija dijelom je i odgovor na pitanje – što je uzrokovalo promjenu početnog diskursa? Različiti generacijski pristupi niza domaćih fotografa stvorili su zajednička obilježja hrvatske modne fotografije, učinivši je prepoznatljivim znakom vremena i prostora u kojem je nastajala. Unatoč različitosti autorskih rukopisa modnih fotografa i iščitavanja njihovih modnih kodova, većina modnih fotografija nastalih u istom razdoblju posjeduje sličan vizualni kod. Pokret tijela ili pogled modela neki su od primjera na kojima se to može dobro i jasno vidjeti. Tijelo je u jednom desetljeću na fotografijama uspravno i čvrsto, dok je u drugom gotovo zgrčeno kao da osjeća teret nadolazećeg doba. Znakovito je da su modni fotografi svih generacija u svojim fotografskim umjetničkim djelima osjećali sinkronicitet i senzibilitet doba, ne samo na našoj, već i na međunarodnoj razini. Na taj su način, vlastitom imaginacijom, ponekad i intuitivno, stvarali višeznačnost; obogaćujući, a time neposredno i jenjajući, kulturološki svijet mode ovih prostora. Da su ga time učinili zanimljivijim i bogatijim, dokaz je ova knjiga autorice Petre Krpan.

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Zaklade Adris.
Medijski pokrovitelj: Miss7

Knjiga će se na promociji moći kupiti po promotivnoj cijeni od 42 EUR.