PROMOCIJA KNJIGE: Višnja Slavica Gabout: Suvremena keramika i nove strategije

Poštovani,

velika nam je čast pozvati Vas na promociju knjige Suvremena keramika i nove strategije  autorice Višnje Slavica Gabout, u srijedu 24. svibnja 2023. u 14 sati u prostoru ULUPUH-a u Preradovićevoj 44/I u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti, uz autoricu knjige Višnju Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Nevenka Šarčević te dr.art Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Knjiga „Suvremena keramika i nove strategije“ plod je autoričinih višegodišnjih istraživanja na području keramičkog medija, provedenih kroz niz kustoskih projekata – skupnih i samostalnih tematskih izložbi suvremene keramike, realiziranih od 2016. do 2022. u Hrvatskoj i inozemstvu, a izvedenih s keramičarima Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a te s inozemnim autorima kao gostima u projektima.  U knjizi je ispričana priča o suvremenoj hrvatskoj keramici kroz pet poglavlja, tematski strukturiranih prema koncepcijama i temama izložbi i projekata.  Kroz tih se pet poglavlja može pratiti i aktivnost najpropulzivnijih i najzanimljivijih suvremenih hrvatskih keramičara te tako ovom knjigom dobiti i sažeti pregled suvremene hrvatske keramike prvog i početka drugog desetljeća 21. stoljeća. Tako koncipirana, knjiga je u vidu „izdavačkog projekta u pripremi“ bila predstavljena i pozdravljena na Međunarodnom kongresu AIC- IAC, Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi (CH) u rujnu 2022., kao i na 5. kongresu hrvatskih povjesničara umjetnosti u Zagrebu, u studenom 2022. Knjiga osim tekstova sadrži bogati vizualni materijal u izboru autorice. Izdanje je grafički uredio Studio kuna zlatica Zagreb, recenzentice su  dr.sc. Barbara Vujanović i dr.sc. Zora Žbontar, a lektorica Jadranka Varošanec.

Monografija je ostvarena uz financijsku potporu  Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na naslovnici: Sanja Stani: “U pomaku”, 2017., fotografija: Renata Škrinar