Sanja Jakupec : Somethning old, something new, something blue

samostalna izložba

Galerija ULUPUH

Ilica 13 / 1. kat

21.12 – 31.12.2021.

Prožimanje tradicije i suvremenog, starog i novog, istoka i zapada. Spoj prošlosti i budućnosti koji se susreću u sadašnjem trenutku. Tako bi se ukratko mogla definirati ideja za ovu izložbu. Naziv je „posuđen“ od tradicije u kojem se detaljno opisuje što bi mladenka trebala nositi na dan svog vjenčanja za sreću. Poznati recept za vjenčanje proizlazi iz staro engleske rime: “Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno, nešto plavo i šest penija u cipelama“. A zašto ne nositi i živjeti tako svaki dan? Pogotovo danas i u danima koji slijede. Sve više se okrećemo recikliranju stare odjeće i ostalih uporabnih predmeta, tražimo inspiraciju u prošlosti, vraćamo se nekim starim dobrim provjerenim životnim vrijednostima, a ustvari živimo u sadašnjosti okruženi novim tehnologijama budućnosti. Svatko od nas ima svoj omiljeni komad odjeće koji ne može baciti jer postoje neke tajne emotivne veze. Čuvamo ga u ormaru za „možda ipak još jednom ga obučem negdje“. Upravo tim komadima odjeće, koji ne bi trebali biti prepušteni samoći u dnu ormara, autorica želi udahnuti novi život, spasiti od samoće i zaborava. Godinama je skupljala neke svoje i neke tuđe komade odjeće, pogotovo omiljene stare traperice da bi stvorila nešto novo. Otuda plavo u ovoj priči – „blue jeans“. Radove nastale transformacijom staroga u novo koristeći razne tehnike – obradu materijala, proštepavnje, vezenje, tkanje, prekorojavanje i bojanje posjetitelji će moći razgledati na izložbi do 31. prosinca. Kustos izložbe je Marin Sovar.

Sanja Jakupec diplomirala je modni dizajn 2002. godine i magistrirala je na diplomskom studiju za tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Kostimografija, 2014. Od akademske godine 2016./2017. zaposlena je kao asistent vanjski suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. Članica je ULUPUH-a od 2011. Sekcije za oblikovanje odijevanja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2016. 2004. suosnivač je obrta “Modna manufaktura Mustre”. Sudjelovala je na mnogobrojnim revijama samostalno i sa “Mustrama” od 1999. do danas: Modni ormar, Zlatna igla, Fashion Week Zagreb, Fashion.hr, Industrija.hr, Dubrovnik Fashion Week, Fashion Weekend Bol, Modafest. Izlagala je na samostalnim i zajedničkim izložbama i projektima, te surađivala sa umjetnicima iz različitih područja. Sudjeluje u studentskim projektima i prezentaciji radova studenata kroz izvannastavne aktivnosti vezanih uz dizajn i izradu odjeće te povijest odijevanja i izradu povijesnih kostima.

Otvorenje izložbe je u utorak, 21. prosinca od 19 do 21 sat.

*Radi epidemiološke situacije službenog otvorenja neće biti. Molimo sve posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških mjera, koriste maske, održavaju distancu i koriste dostupan dezinficijens, te dolaze unutar navedenog termina (19 do 21). Broj posjetitelja je ograničen i molimo sve za razumijevanje.

Radno vrijeme Galerije ULUPUH, Ilica 13/1.kat, Zagreb, je radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

 Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu  Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.