Suvremena kazališna i filmska scena 2019. – 2021.

bijenalna izložbe ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost

Galerija ULUPUH, Ilica 13, Zagreb

4.5. – 17.5.2021.

 

Izlažu: Ivana Bakal, Miljenko Bengez, Barbara Bourek, Marta Crnobrnja, Tomislav Kobia, Irena Kraljić, Manuela Paladin Šabanović, Petra Pavičić, Katarina Radošević-Galić, Vesna Režić, Marija  Šarić-Ban, Elvira Ulip, Alan Vukelić

Žiri: Dinka Jeričević, Doris Kristić, Saša Fistrić

 

“Gledajući predstave i materijale pristigle na ovogodišnji natječaj može se zaključiti da je riječ o djelima koji u svom vizualu izgledaju atraktivno, tehnički dotjerano i zanimljivo, a iz njih se isto tako retroaktivno može relevantno iščitati cjelina predstave, njeni bitni misaoni aspekti, konkretnije, redateljski pristup kao objedinjujuća komponenta svih uključenih elemenata. A ako se to može vidjeti iz fotografija, onda to znači da je segment vizualnog identiteta predstave itekako adekvatno ispunio svoju funkciju i da je vizualno scensko jedinstvo postalo promišljana i domišljena odrednica, štoviše, da ona ne samo da postaje moment koji treba integrirati u cjelinu, nego da upravo ona može postati ono centrifugalno uporište oko kojeg se organiziraju ostali elementi. Stoga se može reći da se o sintagmi scenskog oblikovanja treba razmišljati kao autonomnom, koherentnom i objedinjujućem pojmu koji uključuje scenografiju, kostimografiju i oblikovanje svjetla, a koji svojom sinergijom može preuzeti vodeću, određujuću funkciju u promišljanju jedne scenske cjeline. U vrijeme spomenute dostupnosti vizualnih materijala i, posljedično, sve većih zahtjeva i očekivanja novih kazališnih publika odraslih na razgranatijim i vizualno bogatijim, atraktivnijim zasadama, priloženi radovi uspijevaju biti na razini i u skladu sa vremenom. S obzirom na pandemiju, s obzirom na produkcijske uvjete i s obzirom na apostrofirani diktat slike, zaokruženo scensko oblikovanje prijavljenih radova je na vrlo visokom nivou, čini se da su naši umjetnici tom diktatu i parametrima vremena u kojem živimo odgovorili kreativnošću, spretnošću i inovativnošću. Veseli da u tome sudjeluju sve generacije umjetnica i umjetnika, svaka se generacija unutar svog segmenta kontinuirano usavršava i ustraje na stvaranju jedinstvenog i neponovljivog umjetničkog iskaza, a iz radova je razvidno i da prate aktualnosti na europskim i svjetskim pozornicama.” Tomislav Pavković, akademski kazališni redatelj, izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

 

Radi epidemioloških mjera neće biti službenog otvorenja. Galerija će 4. svibnja biti otvorena od 18 do 20 sati. Izložba će se moći pogledati do 17. svibnja, od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz slobodan.

Organizator izložbe : ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba.