Suvremena kazališna i filmska scena 2021.-2023.

Muzej grada Zagreba, Opatička 20, Zagreb
3.5. – 14.5.2023.

Otvorenje u srijedu, 3. svibnja u 19 sati.

„U izvedbenim i filmskim umjetnostima danas u Hrvatskoj vizualni aspekti u velikoj su većini smatrani tek začinom. Scenografska rješenja uglavnom su tek u funkciji ilustracije, kostimi se moraju zadovoljiti socijalnom, vremenskom i prostornom karakterizacijom, a svjetlo vizualnom jasnoćom uz prstohvat atmosfere i emocije. Prerijetko scenografija i svjetlo aktivno sudjeluju u radnji, a kostim u slojevitom oblikovanju lika. Ne čine to u dramskim predstavama, u kojima su i dalje tek u funkciji riječi, ali često ni u lutkarskim ili predstavama za djecu, gdje se riječ davno trebala izjednačiti s ostalim aspektima igre. Nešto bolja situacija je u baletu i operi, gdje produkcijska raskoš daje krila posebice kostimografiji i oblikovanju svjetla, no i dalje se vizualni aspekti izvedbenog čina promatraju kao ilustrativni dodatak. Zbog svega spomenutog izuzetno je važno na sve načine ukazivati na (dramaturške) mogućnosti i potencijale scenografije, kostimografije i svjetla, kojima bih dodao i lutku, odnosno sve ono što se u suvremenom lutkarstvu njome smatra. No kako to činiti, kad su unutar samog scenskog čina podčinjeni i poprilično utišani, dok se kritičari, kako je pisao još Želimir Ciglar, prema njima postavljaju kao prema zadnjoj rupi na sviralu? Izdvojimo ih na izložbi, postavimo ih na pijedestal i uprimo prema njima prstom, rukom, riječju, krikom i urlikom! Iako bi neki, posebice prozvani kritičari, rekli da ih izložba ne može scenski oživiti, uspjeli kostimi, scena i svjetlo žive i u vizualnom mirovanju, uranjajući u gledatelje informacijama i potencijalima svojih likova, prostora, igre i radnje. Poput svakog uspjelog izvedbenog čina, otvaraju teme i pitanja i prepuštaju gledatelju, kao svom sugovorniku, da odgovara na njih, nude mu redateljsku palicu, neka se igra njima i s njima, i u toj igri stvara nove zajedničke priče i svjetove.“ (Igor Tretinjak, iz predgovora)

Izložba je nastala u organizaciji ULUPUH-a u suradnji s Muzejom grada Zagreba, koordinatorica izložbe ispred Muzeja je Marina Perica Krapljanov.

Zahvaljujemo Muzeju grada Zagreba i ravnateljici Aleksandri Berberih Slana na gostoprimstvu i suradnji.

Žiri: Doris Kristić, Irena Kraljić i Saša Fistrić
Izlažu: Ivana Bakal, Tea Bašić Erceg, Barbara Bourek, Tomislav Kobia, Irena  Kraljić, Ankica Matijaš, Katarina Radošević Galić, Deni Šesnić, Ivan Štrok, Jadranka Tomić, Alan Vukelić, Ines Zrnc Gregorina

Radno vrijeme Muzeja:
utorak – subota: 10.00 – 18.00
nedjelja: 10.00 – 14.00
Ulaz besplatan.
Zadnji ulaz u Muzej pola sata prije zatvaranja.
Muzej je zatvoren blagdanima i državnim praznicima.
Koordinatorica izložbe: Marina Perica Krapljanov

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Zagreba, u partnerstvu s Muzejom grada Zagreba.