Tatjana Grgurina Vučetić: Inverzije

samostalna izložba

21.3. – 3.4.2023.
Galerija ULUPUH
Ilica 13, Zagreb

Otvorenje izložbe je u utorak, 21. ožujka u 19 sati.

“Malo podalje od Kvatrića, mali atelje ima jedna Tanja. Ona nije obična Tanja, ona uvijek dela Nešto. Nemir joj je životni moto, a nesavršenost inspiracija i povod za kreativnu igru. Samostalnom izložbom u galeriji ULUPUH predstavljam malu Tatjaninu retrospektivu; stvaralaštvo zadnjih pet godina, ali i nove ideje i planove.
Bipolarni koncept ove izložbe sastoji se od prvog dijela u kojem se odvija kreacija; umjetnica u procesu stvaranja izrađuje sita na svili, negative koje koristi kao maske za sitotisak neophodne za proces prijenosa boje na tekstil. Dugotrajnom uporabom, ta svila, napeta na drveni okvir nalik blind rami, postala je slikarsko platno što izgledom evocira apstraktni ekspresionizam. To su slučajno nastala zasebna likovna djela s utilitarnom funkcijom. Drugi dio izložbe predstavlja odjevne i dekorativne predmete od tekstila. Neki od njih su nastali baš upotrebom “slika” predstavljenih u prvom dijelu izložbe. Inverzija Tatjanine kičicom nastale slike na foliji stvorila je sliku na, za boju propusnoj, mrežici / situ koja će ponovnom inverzijom stvoriti sliku na tekstilu. Autorica koristi tradicionalne materijale za izradu odjevnih predmeta. Oslikava vunu, svilu, lan i pamuk, a u zadnje dvije godine osuvremenjuje kolekcije uvodeći spužvaste tkanine pri izradi kaputa i prsluka. Haljine / kimona / jastuci / torbe i sjenila odišu jednostavnošću i funkcionalnošću, ali i vedrinom koju umjetnica postiže bojom, suprotstavljajući šafran žutu, crnu i prirodnu boju platna. Paleta je topla, puna bogatih zemljanih tonova, posebno u zimsko/jesenjoj kolekciji. Tatjana je umjetnica / kreatorica iz modnog svijeta koja osmišljava i oslikava tkanine, odjevne i uporabne predmete; predstavlja nam novi segment primijenjene umjetnosti – likovnu obradu tekstila. Njene kreacije nam ukazuju da moda može biti sasvim osobna i istovremeno pratiti trendove svjetskog dizajna. Djela jednostavnih funkcionalnih krojeva su originalna i nose poruku; toplu i optimističnu kao što su i linije na Tatjaninim haljinama i kaputima.” Elizabeta Wagner, prilagođeno iz predgovora

O autorici:
Tatjana Grgurina Vučetić rođena je u Zagrebu 1973. godine. Maturirala je 1991. godine u Klasičnoj gimnaziji a diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1999. godine. Od malena više voli olovke i boje nego dosadno školsko gradivo. Sa 16 godina otkrila je svijet boja za tekstil i tada je znala što želi raditi u životu. Slikanje na svili, filcanje vune, ručni tisak na tekstilu…samo su neke od tehnika kojima je posvetila svoje vrijeme i talent.
Od 2014. članica je ULUPUH-a a od 2021. i HZSU-a.
Vlasnica je brenda unikatne odjeće i tekstila za kuću Tanja dela Nešto. Živi i radi u Zagrebu, najradije u svom atelieru u blizini Kvatrića gdje stvara svoje kreacije i održava tečajeve i radionice.
atelier: Kuhačeva 2
web: tanjadelanesto.hr

Izložba će se moći razgledati do 3. travnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13, prvi kat, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
Izložba je realizirana uz financijsku potporu  Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.