Tihana Mikša: Mad as a Hatter / Šašavi klobučar

Samostalna izložba oglavlja od pusta

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
18.4. – 29.4.2019.

Otvorenje u četvrtak, 18.4. u 19 sati
Otvorenje će biti popraćeno nastupom sopranistice Davorke Horvat i saksofonista Damira Horvata.

Mad as a Hatter je recentna kolekcija Tihane Mikše, “kavalkada” kapa i šešira formiranih prema pet različitih načela. Izrađeni su od netkanog materijala, pusta, čohe ili filca kao sinonima – podrazumijevajući preplitanje i fiksiranje vunenih vlakana kao re-kreaciju tradicionalnih manufakturnih postupaka, svojevrsni hommage starim obrtima koji ubrzano nestaju pod pritiskom komodifikacije prostora grada.” Silva Kalčić, iz kataloga izložbe

Tihana Mikša Perković magistrirala je na Diplomskom studiju Tekstilni i modni dizajn, modul Dizajn tekstila, Tekstilo-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Član ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) postaje 1997., HZSU-a (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika) 2002. te HDD-a (Hrvatsko dizajnersko društvo) 2011. godine. Od 1994. kontinuirano se bavi modnim dizajnom. Od 1997. godine se bavi ilustracijom. Do sada je sudjelovala na 11 modnih revija u zemlji i inozemstvu, 40 skupnih izložbi i 2 samostalne u zemlji i inozemstvu. Surađuje na kazališnim i filmskim kostimografijama, te u izradi lutaka.
Izrađuje ilustracije za hrvatske nakladnike, povremeno osmišljava i vodi radionice za djecu i odrasle. Bavi se manufakturnom proizvodnjom malih serija i unikatne odjeće, kao i istraživanjem eksperimentalne mode i umjetnošću tekstila. U svojstvu asistenta provodi 8 godina na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je 3 nagrade za svoj rad.
www.tihanamiksa.com

Izložba će se moći razgledati do 29. travnja, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Organizator izložbe:
ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Katalog na : https://issuu.com/ulupuh/docs/tihana_miksa_katalog5