To sam ja! Davor Grünwald Industrijski dizajner – Industrial Designer

Nakladnik: Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH
Za nakladnika: Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a
Autor i koncepcija: Davor Grünwald
Urednica: Branka Hlevnjak
Prijevod: Davor Grünwald
Grafičko oblikovanje: Lidija Novosel
Tisak: Tiskara Zelina d.d., Zagreb, 2021.
Naklada: 200 primjeraka
Cijena: 38 EUR / 290,00 kuna – NIJE U PRODAJI

Već po naslovu „To sam ja! – Davor Günwald, Industrijski dizajner – Industrial Designer“ svima je dano na znanje da se ovdje ne radi o uobičajenoj monografiji hrvatsko-kanadskog dizajnera Davora Günwalda. Riječ je o opsežnoj i bogato ilustriranoj autobiografiji. Knjiga obiluje anegdotama iz života autora, vezanih nadasve uz njegovu odluku da postane dizajner, njegovo školovanje, uspinjanje u karijeri, kao i o poteškoćama koje su ga putem pratile, o odlučnosti da ne posustane, o upornosti da ostvari svoje zamisli, te o životnim okolnostima koje su se ipak posložile tako da danas Davor Grünwald može biti zadovoljan prijeđenim putem, odrađenim dizajnerskim zadatcima i činjenicom da je postao nezaobilazno ime u povijesti hrvatskog i kanadskog industrijskog/produkt dizajna.

Knjiga je bogato opremljena fotografijama dizajniranih predmeta koje je od 1964. do danas realizirao za različite naručitelje, a koje autor potanko opisuje, objašnjavajući svoj udio u timskom radu i složenom procesu rada u nastajanju predmeta za industrijsku proizvodnju. Svojevrsnu toplinu knjizi daju autorovi originalni crteži veduta, kojima pokazuje svoje crtačko majstorstvo. Posebno je zanimljiva činjenica da je tijekom svog dizajnerskog posla Davor Grünwald neprestano morao dokazivati rukovodećim kadrovima da je dizajn, redizajn i inovacijski projekt važan i koristan budućem korisniku, čovjeku kojem je predmet namijenjen, da je ergonomija temeljna kvaliteti proizvoda, te da je za njezino ostvarenje potrebna dizajnerova nazočnost u ekipi inžinjera od samog početka rada na projektu do kraja. U knjigu je uvršten i tekst „Dizajn i dizajner“ koji je Davor Grünwald objavio 1967., još kao student u Beču, u časopisu „Dizajn“ u kojem ističe komunikacijsku vezu između čovjeka i stroja.
Davor Grünwald je u knjigu uvrstio i relevantne kritičke tekstove stručnih osoba koji su upoznati s dizajnerovim golemim opusom, te istaknuli njegov značaj koji se zbivao u prvim koracima hrvatskog industrijskog dizajna tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Inzistirajući na ergonomiji, dakle na potpunom uvažavanju ljudskih mjera i ljudske sigurnosti u rukovanju predmetom, Davor Günwald je bio avangardan jer se u to doba upravo s teoretskog stanovišta postavljala ergonomija kao imperativ, a odgovornost prebacivala na dizajnere. Knjiga je posvećena povijesti industrijskog dizajna ispričana iz prve ruke, s iskrenim osvrtom na stranputice kolega i zablude rukovoditelja i društvenih sustava, kao i na banalno nerazumijevanje dizajna od firmi od kojih to ne bi očekivao. Knjiga je svojevrsni životni putokaz mladim dizajnerima kojima Davor Grünwald poručuje sljedeće: „Jasna i dobra argumentacija tvog pristupa ili koncepta uvjerit će i najtvrdokornije da si u pravu i da te trebaju poslušati. Ne dozvolite nikome da vas ponizuje!“ (Branka Hlevnjak)

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.