Trapunto ili o kontrapunktiranju svijeta

Tematska žirirana izložba Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a

6.7. – 21.7. 2023.
Galerija ULUPUH
Ilica 13

Izlažu: Kristina Antolić, Tatjana Grgurina Vučetić, Vesna Jakić, Vesna Kolobarić, Dora Kovačević, Ana Kujundžić, Marija Milković Pancer, Lili Poljak, Sanja Šebalj

Kustosica i selektorica: Iva Körbler

Otvorenje izložbe je u četvrtak, 6. srpnja, u 19 sati.

“U današnje vrijeme kada je sve ubrzano, vještina zaustavljanja vremena i posvete jednom produženom trenutku koji je samo „naš“ dobiva ponovno na značenju. Naša osjetila čeznu za mekom taktilnošću stvari oko sebe, bez ekstremne tvrdoće, uglova, grubih prijelaza. Doslovno i metaforički. Potrebna nam je meka nježnost tkanine koja nas štiti i obavija, i u čijim mekim prijelazima teksture tragamo za nekim iracionalnim dokazima o sigurnosti, ali i ljepoti. Jednako tako o složenosti svijeta i naših iskustava u njemu – između točaka / uboda igle i utkanih emocija, punctum contra punctum. Tehnika prošivanja tkanine trapunto (između točke, uboda) nastala je još u 14. stoljeću u Italiji, ali se zadržala u uporabi do naših dana. Radi se o specifičnom reljefnom dvoslojnom ili višeslojnom prošivanju temeljne tkanine koja zatim djeluje kao da je „punjena“ ili „nafilana“ nečime, a često i jest, punjenjem poput vate ili vatelina, kako bi se stvorile različite zanimljive nove „pufaste“ reljefne teksture i uzorci na tkanini. Takva je zadana tema Sekciji za tekstilno stvaralaštvo nešto što bi prirodno trebalo biti blisko, a u radu mnogih umjetnica i inače ciklički ili konstantno zapažamo eho trapunto tehnike. Autorice su prepoznale mogućnosti ove teme i odgovorile na nju u skladu s vlastitim stilskim izričajem i tehnikama rada.”
Iva Körbler, prilagođeno iz predgovora

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 21. srpnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/1. kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.