Višnja Slavica Gabout: Refleksije / fotografi ULUPUH-a

Nakladnik: Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH
Za nakladnika: Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a
Urednica: Višnja Slavica Gabout
Proslov: mr.sc Dubravka Osrečki Jakelić
Tekstovi: Višnja Slavica Gabout
Izbor tekstova i fotografija: Višnja Slavica Gabout
Foto-dokumentacija: katalozi i knjige iz arhive ULUPUH-a i iz privatne arhive autorice
Grafičko oblikovanje i priprema za tisak: Ana Zubić
Format: 148×225 mm
Obim: 136 stranica, meki uvez
Tisak: Kerschoffset d.o.o.
Naklada: 200 primjeraka
ISBN: 978-953-327-195-8
CIP zapis je dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 001093913

Cijena: 19 EUR

Knjiga se temelji na izboru autorskih stručnih tekstova prilagođenih temi i koncepciji ove knjige koja kroz predgovore samostalnih i skupnih izložbi, kustoske projekte i tekstove u fotografskim knjigama i monografijama, kao i kroz recenzije, oglede i kritičke osvrte u periodikama iz kulture, reflektira dugogodišnju, višedesetljetnu, plodnu suradnju autorice knjige sa Sekcijom za fotografiju ULUPUH-a i njezinim članovima, fotografskim umjetnicima.

Kroz sadržaj u knjizi se obrađuju, u poglavlju ESEJI-OGLEDI-KRITIČKI OSVRTI:

I/Samostalne izložbe /IZBOR

Autorske perspektive: od klasičnog pristupa do eksperimenta           

II/Skupne izložbe i žirirani projekti

Izazov problemskih tema – mapiranje suvremenosti

III/Knjige i monografije

IV/Recenzije / IZBOR

Autori čije su samostalne izložbe, realizirane u izložbenim prostorima matične udruge (ULUPUH-a) ali i u mnogim specijaliziranim izložbenim prostorima širom Hrvatske, pa i u inozemstvu, odabrane i uvrštene u ovu malu zbirku su Saša Ćetković&Jozo Ćetković, Virgilio Giuricin, Dražen Lapić, Alan Matuka, Ana Mihalić, Luka Mjeda, Karmen Orlić&Denis Gržetić, Berislava Picek, Tomislav Rastić , Višnja Serdar, Maja Strgar Kurečić, Slavica Subotić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Mio Vesović i Zvonimir Zagoda.

Od skupnih žiriranih izložbi odabran je kustoski projekt AKTUALNO, koji se od 2008. do 2018.godine realizirao kao niz bijenalnih, tematski koncipiranih, žiriranih i od autorice ove knjige kuriranih izložbi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, kroz koje su članovi sekcije imali priliku dati svoj fotografski osvrt na aktualne teme u društvu, u svom okruženju i na problematike svoje svakodnevice. „AKTUALNO“ je u svojih šest izdanja, tijekom deset godina, realiziran uvijek s polazištem u izložbenom prostoru u zagrebačkom Muzeja Mimara, nakon čega je redovno, kao projekt iz međugradske i međužupanijske, ali i međunarodne suradnje gostovao u Rovinju, Labinu, Rijeci … te u inozemstvu u Međunarodnom kulturnom centru Zsolnay u Pečuhu (Mađarska).

Osim AKTUALNOG, kao zanimljivi projekti za ovu malu zbirku odabrane su i dvije bijenalne izložbe primijenjene fotografije sekcije za fotografiju ULUPUH-a: KOM-ART  i PRIMIJENJENO-STROGO KONTROLIRANI UVJETI, ali isto tako i izložba iz projekta U KONTRAPUNKTU, gdje se propituje odnos fotografskoga i slikarskoga.

Od knjiga i monografija uvršten je izbor tekstova iz monografije Virgilija Giuricina „Pamćenje kroz vrijeme“ (2019.), Ante Jaše „Postojanost vjere“ (2015.) i Vladimira Vučinovića „Djeve zagrebačkih pročelja“ (2005.), a od recenzija izbor tekstova objavljenih o izložbama Marije Braut, Josipa Klarice, Marija Kučere, Branka Hrkača i Renate Škrinar.

Autorica i urednica knjige Višnja Slavica Gabout povjesničarka je umjetnosti, kustosica, novinarka i prevoditeljica. Na hrvatskoj likovnoj sceni aktivno djeluje od početka osamdesetih godina 20.st. Autorica je, selektorica i kustosica brojnih samostalnih i skupnih izložbi suvremenog izričaja te nacionalnih i međunarodnih projekata. Profilirala se kao likovna kritičarka specijalizirana za područje fotografije, grafike i suvremene keramike, predstavivši do sada niz autorskih izložbi i kustoskih projekata u Hrvatskoj i u inozemstvu. Za svoj rad višestruko je nagrađivana strukovnim nagradama te pohvalama i priznanjima. Članica je i programska savjetnica umjetničkih savjeta i žirija mnogih udruga, galerija i likovnih manifestacija. Kao novinarka pisala je za Vjesnik, Večernji list, Novi list, Oko, 15 dana, Epohu i Grafiku. Piše već niz godina za Konturu i Hrvatsko slovo. Publicirano joj je do sada niz likovnih monografija i teoretičarskih knjiga kao i stručnih recenzija u likovnim knjigama i pjesničko-grafičkim mapama. Članica je ULUPUH-a, HULU Split, KERAMEIKON-a, Hrvatskog novinarskog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja i  AIC-IAC Geneva (CH).

Knjiga je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Promocija knjige bit će u trenutku kada to epidemiološke mjere budu dopuštale i sukladno preporukama Stožera civilne zaštite.