RAZGOVOR S POVODOM: Monografija Ivančice Cvitić Znidarčić

Galerija CEKAO, Pučko otvoreno učilište ZAGREB, Centar za kulturu

Petak, 15.prosinca u 18 sati

Sredinom prosinca u Galeriji CEKAO održava se razgovor o djelovanju jedne od najistaknutijih hrvatskih keramičarki – Ivančici Cvitić Znidarčić. Razgovorom će se obuhvatiti bogati opus jedne od najškolovanijih hrvatskih keramičarki, s bogatim stvaralačkim opusom, velikim iskustvom u edukaciji, kao i širokom lepezom umjetničkih aktivnosti. Sugovornici će se dotaknuti i kontektstualizacije rada Ivančice Cvitić Znidarčić, objedinjene u monografiji objavljenoj 2021. godine u nakladi ULUPUH-a.

Razgovor moderira:

Bernarda Cesar, prof., likovna umjetnica, voditeljica programa Izložbenog salona Izidor Kršnjavi ŠPUD-a

Uvodno slovo:

Ksenija Foretić, voditeljica Galerije CEKAO

Gosti:

Ivančica Cvitić Znidarčić, magistrica primijenjene umjetnosti za medij keramike
Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka, kustosica i novinarka
Danijel Žabčić, red.prof.art u trajnom zvanju
Ivana Bakal, doc.dr.art, predsjednica ULUPUH-a
Snježana Pokos-Vujec, keramičarka, predsjednica Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a
Ana Kunej, Zlatka Salopek, Alma Šavar – Studio kunazlatica

Ivančica Cvitić-Znidarčić (Zagreb, 1946.) magistrica je primijenjene umjetnosti za medij keramike. U Zagrebu je 1965. završila Školu primijenjenih umjetnosti, Tehnološko- keramički odjel, a potom diplomirala na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji (danas Učiteljski fakultet) grupa likovnih umjetnosti, da bi nakon toga u Beču upisala Visoku školu za primijenjenu umjetnost (Hochschule für angewandte Kunst), na kojoj je 1976. diplomirala Keramičku skulpturu i lončarstvo, u klasi profesora Wandera Berttonija. Godine 1977. u istoj je klasi i magistrirala. Sudjelovala je na stotinjak samostalnih i skupnih kuriranih i žiriranih izložbi u domovini i inozemstvu: Beč, Zagreb, Beograd, Subotica, Sarajevo, Mostar, Faenza, Ljubljana, Našice, Vallauris, Paris, Bruxelles, Bologna, Barcelona, Grotaglia, Lisabon, Kiel, Zelem-Halem, Landeck, Samobor, Labin, Varaždin, New York, Wiener Neustadt, Schloss Ludwigsburg, Kapfenberg i dr. Bila je sudionica brojnih likovnih kolonija, simpozija i festivala u Hrvatskoj i izvan nje. Isto tako, bila je članica mnogih međunarodnih žirija. Dobitnica je mnogih nagrada i pohvala za svoj rad. Godine 2019. proglašena je od ULUPUH-a uvaženom članicom – emeritom, a 2022. ULUPUH joj je dodijelio Godišnje priznanje za doprinos ugledu ULUPUH-a. Uz intenzivno umjetničko djelovanje, Ivančica Cvitić Znidarčić paralelno je veliki dio svoje aktivnosti usmjerila i na pedagoški rad: od 1987. do 2004. bila je zaposlena kao profesorica na Keramičkom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i predavala predmete Modeliranje, Keramička tehnologija, Projektiranje i Dekorativne tehnike. Uz to, vodila je i Ljetne škole keramike za nastavnike osnovnih škola Slavonije i Baranje u okviru Kolonije „Hinko Juhn“ u Našicama, kao i tečajeva keramike u Austriji, Isto tako, sudjelovala je i na seminarima i konferencijama o obrazovanju u keramici. Radovi ove svestrane umjetnice nalaze se u fundusima muzeja i galerija u Zagrebu, Brdovcu, Našicama, Slatini, Slavonskom Brodu, Trogiru, Vukovaru, Virovitici, Krapini i Gospiću, u vrijednim zbirkama keramike udruga te u mnogim privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Autorica je članica ULUPUH-a od 1976., suosnivačica i članica KERAMEIKONA od 2002., članica Udruge Motacilla Alba (Ješkovo/Koprivnica), ULSZ-a Zaprešić, Udruge Vladimir Maleković, Brdovec i Matice hrvatske. Živi i radi u Zagrebu.

Višnja Slavica Gabout (Sisak, 1954.), povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka, na hrvatskoj likovnoj sceni aktivno djeluje već četiri desetljeća, od početka osamdesetih godina 20.stoljeća. Objavljuje tekstove u specijaliziranim novinama, magazinima i na portalima za kulturu i likovnu umjetnost. Autorica je, selektorica i kustosica brojnih samostalnih i skupnih izložaba suvremenog izričaja te nacionalnih i međunarodnih projekata. Kao kustosica specijalizirala se posebno za područje grafike, suvremene keramike i fotografije, predstavivši do sada niz autorskih izložaba i projekata u Hrvatskoj  i u inozemstvu. Publicirano joj je do sada niz likovnih monografija o umjetnicima, teoretičarskih tekstova u knjigama i pjesničko-grafičkim mapama te likovnih recenzija u stručnim publikacijama. Za svoje kustoske projekte od struke je višestruko nagrađivana, a 2018. i 2020. joj je dodijeljeno Godišnje priznanje ULUPUH-a za poseban doprinos ugledu udruge. Članica je AICA, AIC-IAC Geneva, ULUPUH-a, Kerameikon-a, HULU Split (Kustoski tim), Hrvatskog novinarskog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja i Matice hrvatske.