Marija Braut

Marija Braut / Celje, 1929. – Zagreb, 2015. / fotografkinja.
U Zagrebu živi od 1941. godine, gdje je završila arhitekturu. Fotografijom se bavi od 1967., prvo kao učenica, a poslije suradnica Toše Dabca, najpoznatijega predstavnika zagrebačke škole fotografije. Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u Galeriji Studentskog centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a.
Radila je u Galerijama grada Zagreba, današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala za kataloge te portrete umjetnika. Nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložaba. Posljednju veliku izložbu, “Nepoznati Zagreb Marije Braut”, imala je 2014. godine u Umjetničkom paviljonu. Objavljivala je u novinama, časopisima, umjetničkim katalozima i surađivala s brojnim kazalištima: Hrvatskim narodnim kazalištem, Zagrebačkim kazalištem mladih, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije i na tisuće negativa Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti i Hrvatskom državnom arhivu.
Marija Braut dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među ostalim Nagrade grada Zagreba 1972. godine. Godine 2008. ULUPUH joj je dodijelio Nagradu za životno djelo.