Keramika, porculan i staklo

Predsjednica: Snježana Pokos Vujec

Potpredsjednica: Andrea Bassi

Umjetnički savjet: Ivančica Cvitić Znidarčić, Lucija Gudlin, Marija Stojanović

 

Kriteriji za prijem u Sekciju

  • za keramiku uporabnog karaktera:  7 dizajniranih uporabnih predmeta ili set dizajniranih uporabnih predmeta realiziranih u keramici/porculanu (dozvoljene su sinergije s drugim materijalima, uz uvjet da su  keramika/porculan u njihovoj izvedbi najzastupljeniji, te obrađeni prema pravilima struke)
  • za keramiku skulpturalnog karaktera: 7 radova (mogućnosti: skulptura, reljef, objekt, ready-made, asamblaž, instalacija) koji su realizirani primarno u keramici/porculanu. Dozvoljene su sinergije s drugim materijalima i medijima, ali uz uvjet da je medij keramike/porculana najzastupljeniji i obrađen prema pravilima struke.
  • za staklo: 7 dizajniranih radova uporabnog ili skulpturalnog karaktera; dozvoljene su sve staklarske tehnike. Ocjenjuje se tehnička izvedba, kreativnost, inovativnost i originalnost radova.

Uz radove treba priložiti kartice sa sljedećim informacijama: naziv rada (ako postoji), godina nastanka, materijali, tehnike (kratki tehnički opis nastanka rada) te riječ autora (likovni opis, konceptualni opis, obrazloženje teme i dijela, inspiracija, ideja vodilja…)

  • opširna stručna biografija
  • mapa s dokumentacijom – osim preslika diploma ili svjedodžbi te dokumentacije o javnom umjetničkom djelovanju (katalozi izložbi, objave u medijima i sl), kandidat treba priložiti fotografije još desetak drugih radova, skice, osvrte i ostale relevantne informacije o svom umjetničkom opusu

 

Stranica Sekcije na Facebooku: www.facebook.com/ULUPUHkeramika

 

O Sekciji

Riječ je o jednoj od najstarijih ULUPUH-ovih sekcija (u sastavu je ULUPUH-a od njegova osnutka, 1950. godine), te sekciji sa veoma brojnim članstvom (danas sekcija broji oko stotinjak članova). U proteklih 60 godina kroz nju su prošla najuglednija imena hrvatske keramike (Vlasta Baranjay, Stella Skopal, Blanka Dužanec, Ivan Švertasek, Marta Šribar, Jelena Antolčić…), a u razdoblju od 1984. do 1997. godine Sekcija je bila nositelj Svjetskog trijenala male keramike, jednog od najeksponiranijih projekata udruženja. Unatrag nekoliko godina Sekcija se redovito predstavlja godišnjim problemskim i selektiranim izložbama kojima, u suradnji s uglednim domaćim kustosima (Višnja Slavica Gabout) i selektorima, promiče suvremeno shvaćanje keramike kao medija.

Članovi