Keramika, porculan i staklo

Predsjednica: Snježana Pokos Vujec

Potpredsjednica: Nataša Kabalin

Umjetnički savjet: Danijela Pičuljan, Lucija Gudlin, Marija Stojanović

 

Kriteriji za prijem u Sekciju

  •  za radove uporabnog karaktera: 7 dizajniranih uporabnih predmeta ili set dizajniranih uporabnih predmeta realiziranih u keramici/porculanu/staklu (dozvoljene su sinergije s drugim materijalima, uz uvjet da su keramika/porculan/staklo u njihovoj izvedbi najzastupljeniji, te obrađeni prema pravilima struke)
  •  za radove skulpturalnog karaktera: 7 radova (mogućnosti: skulptura, reljef, objekt, ready-made, asamblaž, instalacija) koji su realizirani primarno u keramici/porculanu/staklu.

Dozvoljene su sinergije s drugim materijalima i medijima, ali uz uvjet da je medij keramike/porculana/stakla najzastupljeniji i obrađen prema pravilima struke.

Ocjenjuje se tehnička izvedba, kreativnost, inovativnost i originalnost radova.

Radovi trebaju biti predstavljeni kroz fotografije snimljene iz najmanje tri kuta gledanja ( od naprijed, sa strane i odozgo ) u jpg ili jpeg formatu rezolucije min 300 dpi na neutralnoj podlozi.

Uz fotografije radova u prijavnici je potrebno priložiti opise istih, sa sljedećim informacijama: naziv rada, godina nastanka, materijal, tehnika (kratki tehnički opis nastanka rada), dimenzije u cm ( visina, širina, duljina ), te izjavu autora (likovni opis, konceptualni opis, obrazloženje teme i dijela, inspiracija, ideja vodilja…).

Uz prijavnicu je potrebno priložiti opširnu stručnu biografiju i mapu sa slijedećom dokumentacijom :
– preslika diplome ili svjedodžbe
– dokumentacija o javnom umjetničkom djelovanju ( katalozi izložbi, objave u medijima i sl),
– fotografije još 10 drugih radova, fotografirane s tri strane u jpg ili jpeg formatu rezolucije min 300 dpi na neutralnoj podlozi
– skice, osvrte i ostale relevantne informacije o svom umjetničkom opusu.

Stranica Sekcije na Facebooku: www.facebook.com/ULUPUHkeramika

 

O Sekciji

Riječ je o jednoj od najstarijih ULUPUH-ovih sekcija (u sastavu je ULUPUH-a od njegova osnutka, 1950. godine), te sekciji sa veoma brojnim članstvom (danas sekcija broji oko stotinjak članova). U proteklih 60 godina kroz nju su prošla najuglednija imena hrvatske keramike (Vlasta Baranjay, Stella Skopal, Blanka Dužanec, Ivan Švertasek, Marta Šribar, Jelena Antolčić…), a u razdoblju od 1984. do 1997. godine Sekcija je bila nositelj Svjetskog trijenala male keramike, jednog od najeksponiranijih projekata udruženja. Unatrag nekoliko godina Sekcija se redovito predstavlja godišnjim problemskim i selektiranim izložbama kojima, u suradnji s uglednim domaćim kustosima (Višnja Slavica Gabout) i selektorima, promiče suvremeno shvaćanje keramike kao medija.

Članovi