Ante Brkan

Ante Brkan (9.09.1918.-25.02.2004.) rođen je 9. rujna 1918. godine u Velikom Jadrču, kod Severina na Kupi. Amaterskom fotografijom počeo se baviti vrlo rano i izlagao je već od 1935. Godine 1951. otvara fotografski atelijer u Zadru. Bio je dugogodišnji fotoreporter Narodnog lista od 1958. pa do umirovljenja 1983.

Ante Brkan, Foto: Abdulah Seferović
Za cijelu riznicu majstorskih djela nije trebao putovati u nepoznate i egzotične zemlje, tražiti sofisticirane i estetizirane motive. Svoja djela on stvara na pragu obiteljskog doma i po “kaletama” svoga grada. Vrijednost tih fotografija, daleko ispred svoga vremena, bilo je tada teško prepoznati kao istinska remek-djela.

Osobito je poznat po dijelu fotografskog opusa kojim je dokumentirao stradanja Zadra tijekom Drugog svjetskog rata i njegovu poslijeratnu izgradnju. Smatra se tvorcem zadarske škole fotografije. Od 1954. godine počinje izlagati s bratom Zvonimirom, također fotografom, s kojim je objavio i dvije knjige fotografija: Fotografije (Zadar, 1956.) i Braća Brkan (Zadar, 1979.) Braća Brkan utemeljitelji su u svijetu priznatog Međunarodnog trijenala fotografije “Čovjek i more”, koje se bez prekida održavalo od pedesetih sve do konca sedamdesetih godina.

Svoje radove publicirao je u mnogim domaćim i stranim knjigama i časopisima. Zajedno s bratom Zvonimirom objavio je 1956. knjigu “Braća Brkan: Fotografije”, te je održao niz samostalnih izložbi u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu.

Izlagao je na preko dvije stotine salona diljem svijeta i primio pedesetak raznih nagrada i priznanja. Fotoklubu Zagreb pristupio je 1953., a od 1964. počasni je član i Fotokluba Split.

U Udruženju likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske nalazi se od 1959, dok je majstor fotografije Jugoslavije i Artist FIAP postao 1961. Šest godina kasnije dobio je titulu Excellence FIAP.

Godine 1982. dobio je nagradu Tošo Dabac, a 1988. nagradu Foto-kino saveza tadašnje Jugoslavije za životno djelo.

Bio je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zadru od njegova osnutka kao i član ULUPUH-a. Umro je 2004. godine u Zadru.

Izvori:
ezadar.hr
msu.hr
jutarnji.hr
nmz.hr
zadarski.hr