Jaša Ante

Mobitel: 098-888114
E-mail: fotoklubkornat@gmail.com
Web: http://antejasa.webs.com/

Ante Jaša, majstor fotografije i publicist, rođen je 19. 10. 1951. u Kukljici. Osnovnu školu završio je 1966. u Kukljici. Srednju Ekonomsku školu završio je 1970. u Zadru. Zvanje ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu 1980. u Splitu. Radio je stručnu praksu u uredu računovodstva 1969. i 1970. g., zatim nakon završetka srednje škole stalno radi u računovodstvu u turizmu HUT „Kukljica“ d.d. od 01. siječnja 1971. do umirovljenja 2000. godine. Radio je s fotoaparatom i fotografijom od djetinjstva. Već od najranijeg djetinjstva u obiteljskoj kući bila je “box kamera” s kojom se igrao. Tu kameru kupio mu je djed u New Yorku ne sluteći ostvarenje njegove samostalne izložbe u tom velegradu. Tijekom srednjoškolskog školovanja u Zadru počinje djelovati u zadarskom fotografskom krugu. U fotografskoj djelatnosti i publicistici djeluje od 1970. godine, a objavljuje fotografije i tekstove u informativnim medijima i knjigama.
Izlagao je fotografije na 27 samostalnih i na 502 skupnih izložaba na svim kontinentima. Priredio je 210 likovnih skupnih izložaba i drugih autora. Za svoje djelovanje dobio je 62 nagrade i priznanja među kojima se ističe nagrada „Tošo Dabac“ 2003. godine. Stekao je međunarodna fotografska zvanja: Artist – FIAP i Ekscelencija – FIAP Međunarodne udruge fotografske umjetnosti i PSA2 Star Rating Američkog fotografskog udruženja, te Majstor fotografije MF HFS► Hrvatskoga fotosaveza Zagreb. Fotografije su mu objavljene kao ilustracije u 55 knjiga, a ističu se:

-Karlo Bačić; „Moje lipo misto“ 1995.
-Frane Jaša; Pod zastavom, 2014.
-Zdenko Kuzmić; „Svjetlopisi – Ante Jaša 1970. do 2000.“ , 2022.

Objavio je 12 knjiga. Njegovi fotografski radovi nalaze se u zbirkama galerija i muzeja. Osnivač je i voditelj: međunarodne izložbe fotografija „Otok i more“, međunarodne likovne izložbe vjerskih motiva “Sveti otok“, izložaba „Otočni fotografi“, „Božićno – novogodišnje izložbe fotografija“, zatim: foto kluba „Kornat“, umjetničke galerije „Otok“, Kulturnog umjetničkog društva Kukljica, časopisa “Otočna obala” i biblioteke „Vrijeme otoka“ u Kukljici. Svoju kuću – atelijer „Galerija Jaša“, poklonio je 1. srpnja 2011. godine za galerijsku i muzejsku djelatnost.
Član je fotoklubova: „Zagreb“, „Zadar“ i „Kornat“ Kukljica, te član udruga: Matica hrvatska (predsjednik Matice hrvatske Kukljica), Društva hrvatskih književnika Ogranak Zadar, Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) Zadar i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) Zagreb.

More i kamen, slika je i riječ u djelima fotografa i pisca Ante Jaše. Sva napetost dodira ovih dviju sastavnica odražava se u njegovim djelima. To otočno područje u zadarskom okružju bitno je utjecalo na njegovo umjetničko stvaralaštvo. Snimajući tradicijski i suvremen način života otočana, prirodni ambijent otoka i mora te urbani ambijent Zadra i drugih gradova, stvorio je fotografije dokumentarne i estetske vrijednosti, te je svrstan među značajne hrvatske autore kreativne fotografije.