Željko Jelenski

Jelenski, Željko (Zagreb, 1961. – Zagreb, 2023.)

 

Željko Jelenski, umjetnički fotograf, živio je i radio u Zagrebu. Od 1995. godine član je ULUPUH-a, a od 1997. godine ostvaruje status samostalnog umjetnika pri HZSU.

Fotografijom se profesionalno bavio više od 20 godina. Vrhunski stilista, održao je 28 samostalnih i 12 skupnih žiriranih izložbi. Radio je na mnogim umjetničkim projektima od apstraktne do modne fotografije.

Od samih početaka objavljuje fotografije s rock tematikom. Surađivao je u mnogim hrvatskim novinskim publikacijama i objavio preko deset tisuća novinskih fotografija. Osim novinske fotografije bavi se reklamnom, modnom i umjetničkom fotografijom. Njegov senzibilitet za anakroničnim provlači se kroz većinu njegovih radova. Biti izvan svog vremena, a opet biti suvremen, jedan je od postulata fotografije koji je određuju, a Jelenski taj vremenski hijatus vješto koristi pretvarajući ga u prostor za vlastite asocijacije”.

Godine 1997. i 1998. bio je glavni urednik časopisa “Dekor” gdje stvara novi konceptualni i vizualni identitet časopisa za kulturu stanovanja i življenja. 1993. godine u Zagrebu u galeriji “Galerija Nova” realizirao je jedinstvenu izložbu u Hrvatskoj gdje je prikazao spoj fotografije i grafike u svojim djelima i uveo novi pojam pod nazivom foto-grafika. Od novinskih izdanja radi u magazinu “Nova vjenčanja”. U Torontu (Kanada) ga zastupa agentura I-PHOTO.

 

U galeriji ULUPUH 2006. godine održana je izložba fotografija pod nazivom „Buđenja“

Željko Marcijuš, autor uvodnog teksta u prigodno objavljenoj monografiji istog naziva, napisao je: “Novi monografski ciklus fotografija Željka Jelenskog znakovito nazvan “Buđenja” sastavljen je od fotografskih slika prirode. Čak i kad autor u vodi snima zrcaljenje motiva ili kroz prozorsko staklo filtrirane, “prelomljene” dijelove mediteranske vedute ili pak prizore seoske arhitekture uklopljene u okoliš, riječ je o pejzažnom pristupu motivu, slici organskog ili anorganskog svijeta. (…)“

Željko_Jelenski    Željko Jelenski    Željko Jelenski

Željko Jelenski    Željko Jelenski