Branko Kapelet

/Močila 1934. – Slavonski Brod 2015./

Branko Kapelet, arhitekt-dizajner, djelovao je kao dizajner proizvodnih programa, projektant interijera i sajamskih izložbi, te organizator i realizator marketinško-propagandnih projekata. Svojim djelovanjem dao je velik doprinos razvoju proizvodne i potrošačke kulture u našoj sredini, za što je dobitnik i nekoliko priznanja.

Pedesetih godina prošlog stoljeća dolazi u Zagreb, gdje pohađa Školu primijenjenih umjetnosti u kojoj završava unutarnju arhitekturu i dizajn. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja na kraće se vrijeme zapošljava u tvornici metalnog namještaja “Jadran” Zagreb, (1956. – 1958.), a zatim odlazi u Beograd, gdje započinje studij na Akademiji primijenjenih umjetnosti, Odjel za unutarnju arhitekturu i industrijski dizajn.

Šezdesetih godina vraća se u Zagreb, gdje se zapošljava u trgovačkoj tvrtki “Exportdrvo”, u novoosnovanom Odjelu za oblikovanje, na poslovima priprema proizvodnih programa i preuređenja prodavaonica za tvornice namještaja koje posluju s Exportdrvom. Kao član stručnog tima sudjeluje na zasnivanju i uređenju Robne kuće Exportdrvo u Zagrebu (danas sjedište Holdinga, ul. Grada Vukovara) prve, najveće i najmodernije robne kuće kompletne stambene opreme na prostoru bivše Jugoslavije. Koncem 1960-ih, još kao zaposlenik Exportdrva, surađuje s tvornicom tapeciranog namještaja “Oriolik” u Oriovcu kod Slavonskog Broda. Na poziv direktora tvornice, 1970-ih prelazi u redovni radni odnos u “Oriolik”, gdje ostaje do umirovljenja.

Značajnije realizacije svojih projekata Kapelet ostvaruje djelomično u tvornici metalnog namještaja “Jadran” Zagreb (stolovi i stolice za opremanje školskih, uredskih, zdravstvenih i ugostiteljskih objekta), a glavninu u tvornici tapeciranog namještaja “Oriolik”. U toj tvornici bavi se širokim spektrom zadataka, sa suradnicima stvara proizvodne programe raznovrsnog višenamjenskog tapeciranog namještaja, organizira i uređuje promotivno- propagandne nastupe na sajamskim priredbama u zemlji i inozemstvu, zatim projektira i oprema tvorničke uredske prostore i radnički restoran te kino dvoranu u mjestu Oriovac, kao i dva hotela na Zlatiboru.

Surađuje s vanjskim dizajnerima kod realizacije nagrađivane demontažne fotelje “Lovac Luka” (autori Petričević-Šobot), te kod redizajna namještaja za izvoz (voditelj Miljenko Sumić). Kapelet je dobitnik nekoliko priznanja od kojih su najznačajniji “Zlatni ključ” na Beogradskom sajmu 1972. godine za regalski sistem (proizvođač “Polet”, Duga Resa) te “Zlatni znak” Gospodarskog razstavišča u Ljubljani, 1975. godine za preklopni ležaj/fotelju iz poliuretanske spužve (proizvođač “Oriolik”, Oriovac). Za tvrtku osigurava kompletni propagandno-reklamni materijal (memorandumi, prospekti i katalozi, video i razne poruke za medije), angažirajući vanjske suradnike ili po potrebi sam dizajnira rješenja.

Član je ULUPUH-a od 1966. godine, u Sekciji za industrijski dizajn te Sekciji za arhitekturu. Godine 1983. priključuje se inicijativnoj grupi koja radi na osnivanju samostalnog Društva dizajnera, te ostaje privrženi član DDH/HDD, sudjelujući u svim njegovim aktivnostima. Nastupa na grupnim izložbama ULUPUH-ove Sekcije za industrijski dizajn (1971.) te na izložbama Zagrebačkog salona.

Izvor: HDD