Kosinožić Renzo

/1952. – 2009./

Rođen 1952. u Novoj Vasi, blizini Poreča, gdje od 1980. radi kao samostalni fotograf.

1983. postaje član je ULUPUH-a, a 1985. Zajednice umjetnika Hrvatske (HZSU-a).

Samostalno izlagao na preko 50 izložbi.

Njegovi radovi objavljeni su u brojnim publikacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

“Član ULUPUH-ove sekcije fotografa Renzo je pedantno i sistematski objektivom bilježio zemlju, njezinu ljepotu i darove, raskoš baštine, ljude i njihove običaje. Iako rođeni Istranin, Renzo Kosinožić odavno je prešao granice zelenog poluotoka, putujući, snimajući i objavljujući kadrove koji su ostavljali bez daha, no srcem je ostao u svojoj Novoj Vasi uz obitelj, kćeri i suprugu.

Kadrovi koje je Renzo uhvatio svojim objektivom zauzimali su prestižna mjesta u monografijama Ede Murtića, Istre, Poreča, Pule, Dubrovnika, čak i u monografiji koja oslikava istarsku narodnu nošnju, loze, vino… na naslovnicama izdanja koja su govorila o ljepotama naše zemlje. Podjednako su ga fascinirali more, snijeg i putovanja, a nedavno je ispunio životni san – obišao je Južnu Ameriku svojim Harleyjem sve do Ognjene zemlje, kao član umaškog moto-kluba “Staaari rokeri”. Putovanje je trajalo pune dvije godine, a fotozapisi koje je ponio sa sobom ostavljali su bez daha.

Renzo Kosinožić rođen je 2. svibnja 1952. godine, a nakon karijere u turizmu osamdesetih se okrenuo fotografiji koja je postala njegov životni poziv.

Uhvaćene kadrove ljepota prikazao je na tridesetak samostalnih i desetak skupnih izložbi. Renzo je autor svih službenih fotografija naše skijaške reprezentacije. Među posljednjim projektima koje je završio jesu fotografije porečkoga povijesnog festivala Giostra i monografija o bunarima (šternama) na poreštini koja bi uskoro trebala biti predstavljena.

Renzovi prijatelji, poznanici i suradnici pamte ga kao decentnog profesionalca, majstora od kalibra i vrhunskog džentlmena.” (Tanja Božić, “Odlazak kroničara, putnika i umjetnika”, Večernji list, 26.10.2009.)