Vučemilović Nikola

Vučemilović, Nikola (Makarska, 1922. – Split, 2010.)

Nikola Vučemilović fotografijom se bavio od 1939. godine. Stekao je naobrazbu iz fotografije u foto studiju “Dobrinić” u Splitu 1939.-1943. Sudjelovao je u NOB-u od 1943., kao ratni fotoreporter. Od 1947. radio je kao fotoreporter u magazinu “Čuvar Jadrana”. Putovao je Dalekim Istokom i Afrikom (1958./59.), Afrikom (1961).

Izlagao je na mnogobrojnim izložbama na svim kontinentima, u Splitu 1973. samostalno. Dobitnik je velikog broja nagrada na međunarodnim izložbama fotografije.

Bio je članom Nacionalne federacije fotografske umjetnosti (FIAP) od 1961., Foto-kluba “Split”, počasni član “North American Club of Sacramento California USA”. 1963. učlanjuje se u ULUPUH. Djela mu se nalaze u zbirkama galerija u Australiji i Americi. Retrospektivna izložba učinjena mu je u Splitu 2006. godine.

 

 

Želimir Košćević o Nikoli Vučemiloviću:

“Pokret i ideologija “subjektivne fotografije” što je inicijalno začet u Njemačkoj ranih pedesetih godina 20.st., bio je od presudnog značaja za estetiku fotografske slike ranih pedesetih godina. Mnoge od Vučemilovićevih fotografija iz pedesetih i ranih šezdesetih godina 20.st. pokazuju kako je taj fotograf, daleko od središta fotografskih zbivanja znao osjetiti duh vremena i potencijal medija kojim se koristio. Premda tek usputno, Davor Matičević u svom pregledu hrvatske fotografije napominje kako Nikola Vučemilović postiže “sugestivnost gotovo uvjerljiviju od života”. Trag tog života u vidu slike “Na Peristilu” (u prilogu, prvi red desno) ugrađen je u povijest hrvatske fotografije, ali – a to treba posebno istaknuti – i u opću kulturnu povijest.”

Nikola Vučemilović    Nikola Vučemilović    Nikola Vučemilović

Nikola Vučemilović    Nikola Vučemilović