Eleonora Apostolova

Eleonora Apostolova

/1957. -2016./

Tekstilna umjetnica, dugogodišnja i aktivna članica ULUPUH-a (u više mandata predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo te članica Upravnog odbora ULUPUH-a).

Rođena 1957. godine u Negotinu kraj Vardara, u Makedoniji. Maturirala je na Odjelu tekstila zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti 1978. godine, a  diplomirala smjer tekstila na Visokoj školi za dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu 1983. godine. Od 1985. godine članica je ULUPUH-a, LIKUM-a od 1986. godine i HZSU-a od 1997. godine. Bila je aktivna članica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, u više navrata članica Upravnog odbora udruge te predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo.

Izrađivala je tekstilne radove-dekorativna tkanja, štofove od čiste runske vune, prekrivače, zastore, stoljnjake, šalove i sl. Tkala ih je ručno, koristeći prirodne materijale (prirodna, nepredena vuna, viskoza, lan, pamuk), a inspiraciju je pronalazila u tradicionalnom stvaralaštvu i geometrijskim oblicima.

Izvor: Moj Zagreb