Ferdo Bis

Ferdo Bis hrvatski je slikar, grafičar, ilustrator i dizajner rođen 1910. godine u Zagrebu. Godine 1929. započinje studij na Umjetničkoj akademiji, na kojoj je diplomirao 1934. godine, a među profesorima koji su mu predavali bili su neki od najvećih hrvatskih slikara (J. Kljaković, V. Becić, Lj. Babić, M. Tartaglia).
Premda se bavio slikarstvom te jedno kraće vrijeme i stripom (od 1938.-1943.), najveći i najznačajniji dio njegova opusa otpada na primijenjenu grafiku. Jedan je od pionira grafičkog dizajna, a kao i većina autora tog perioda, bio je autodidakt. U periodu nakon Drugog svjetskog rata uspostavljaju se prve reklamne agencije koje su blisko povezane s industrijom, a se Bis isprva zapošljava u beogradskom „Obliku“ te potom u zagrebačkim organizacijama „Lik“ i „Ozeha“, da bi od 1953. s njima surađivao kao slobodan umjetnik.
Izrađivao je reklamnu grafiku i plakate, a njegov pristup karakteriziralo je kombiniranje apstraktnih i figurativnih, premda nemimetičkih motiva, tvoreći tako simbole koji su intuitivno komunicirali s promatračem, pri čemu je kompoziciju nadopunjavala jasna tipografija, dajući precizne informacije o određenom događanju ili proizvodu. Osim navedenog, Bis se bavio i izradom opreme za ugostiteljstvo (hoteli „Eden“ i „Haludovo“), izradom logotipa, poštanskih maraka, kataloga, omotnica gramofonskih ploča, a posebno velik opus ostavio je na području opremanja knjiga. Također, izveo je i scenografiju za dva crtana filma (Čarobne gusle, 1955. te Premijera 1956.).  Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu na kojima je dobio mnoge nagrade. Velik dio njegova predratna opusa stradao je u požaru koji je zahvatio njegov atelje 1978. godine. Ferdo Bis preminuo je u Zagrebu 1980. godine.

https://mrezadizajna.com/autor/ferdo-bis