Tatjana Blinja

Rođena sam 25.9.1966. u Zagrebu gdje sam rasla i školovala se, te provela najuzbudljivije godine mladosti i umjetničkog istraživanja. 1985. završavam školu za Primijenjene umjetnosti, Obrazovni centar za kulturu i umjetnost, a 1990. Sveučilište u Zagrebu, Tekstilno-tehnološki fakultet, Dizajn tekstila i odjeće.
1992. godine selim se u Toronto gdje započinje moja značajnija umjetnička karijera.

Avangardni sam tekstilni umjetnik koji istražuje vječni konflikt između sebe i okolnog svijeta. Juta i objekti za recikliranje u mojim radovima djeluju kao elementi koji povezuju svijet prirode sa industrijskim dobom. Ja sam ratnik koji prihvaća ljepotu, senzualnost i ljubav života.

Jednog dana dok sam istraživala po bakinom potkrovlju, otkrila sam jutanu vreću za krumpir i odmah sam bila privučena ljepotom i mogućnošću različite upotrebe tog materijala. Taj čvrsti a porozan materijal podaje se prekrasno vezenju i slikanju. Kreiram tapiserije potaknuta ljubavlju prema tkanju. Taj proces omogućuje mi da izrazim svoju viziju kroz taktilni doživljaj. Volim osjećaj koji izaziva vuna dok je provlačim kroz prste a i moje mace to vole takoder.

Uvijek sam željela kreirati tapiserije, ali ne u klasičnom smislu. Težim inovaciji kršeći pravila tradicionalne tapiserije. Dok tradicionalni umjetnici tkaju samo tekstilne materijale, ja upotrebljavam tekstil kao platno.

IZLOŽBE – izbor:

1999 – 2000 Year of the Warrior, samostalna izložba, The Church at Berkeley – Maxi Studios, Toronto
1999 Artfocus – 8th Annual Fall Artist’s Show, The Galleria BCE Place, Toronto
1994 Expressions in Exile, Holy Trinity Church, Toronto
1989 ULUPUH (skupna izložba), Zagreb
1989 24. Zagrebački Salon, Zagreb

OBJAVLJENI RADOVI:

2004 Visual Magazine, Volume 1 Issue 2, Toronto
2005 Direct Art Magazine, Volume 11 – Spring/Summer 2005, New York