Martina Franić

Rođena sam 1973. godine. Članica sam Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika (HZSU) od 2002. godine. Ono što me veseli, uzbudjuje i odmara su forme prirode i njihov nastanak. U svom radu tragam za intimnošću kroz proces u kojem se oblik okamenjuje zavisno od dinamičnih i nestalnih uvjeta njegove pojavnosti. Više od 20 godina  izražavala sam se kroz kostimografiju https://www.costumehunter.com/
Danas oblikujem glinu, istražujući njezinu podatnost, memoriju i izražajne mogućnosti.

Stanujem, radim i izlažem svaki danu Zagrebu, gotovo sve na jednoj adresi. Na Petretićevom trgu, otvorila sam 2019 galeriju „Pepel“. Ime je dobila po pepelu koji kao nus produkt u poznatim anagama ( postoji malo mnoštvo raznih peći na drva za keramiku, pa tako i naziva) na temperaturi od 1350 C kroz dugi niz sati se tali, a zatim se leteći uzduhom po tim pećima lijepi za goruću keramiku i pretvara se u staklo, odnosno glazuru. Rezultati prave vatre i  pepela na keramici u meni bude neko udivljene prema nečemu što ne mogu opisati, osim kao originalno  i iskonsko. Čim mi se pruži prilika putujem na paljenja keramike na drva van Hrvatske i drago mi je vidjeti da publika u Zagrebu prepoznaje tu čaroliji. Kad palim keramiku u mom studiju u električnoj peći treba mi nekoliko koraka i još ju nekad toplu donesem u galeriju. Koristim podjednako i komercijalnu i divlju glinu, svaka ima svoju čari prednost.

Moje radove možete pogledati i kupiti na https://pepelceramics.com/  i bit će mi drago da posjetite moj profil na IG https://www.instagram.com/studiopepel/ .

Svratite do galerije Pepel na šalicu čaju i razgovora o keramici.