Ana Ogrizović

E-mail: xvaimi@yahoo.com
anaogrizovic.wordpress.com

Ana Ogrizović je rođena 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala je scenografiju u Italiji na Accademia di belle arti u Urbinu (2001). Neformalno obrazovanje nastavlja nakon studija iz struke i srodnih likovnih, teorijskih i izvedbenih područja pohađajući radionice i škole u Hrvatskoj i inozemstvu (iz lutkarstva, dramaturgije, scenarija, primijenjenog kazališta…).

Radila je na preko 50 predstava te na filmu kao lutkarica, scenografkinja, kostimografkinja, a na 6 predstava potpisuje i dramski tekst i režiju. Među kazalištima s kojima je surađivala je i Gradsko kazalište lutaka Rijeka gdje je bila i zaposlena u lutkarskoj radioni. Neke od ostalih suradnji ostvarila je s izvedbenim kolektivom BADco. iz Zagreba, Ri teatrom i HNK I. pl. Zajc u Rijeci, HNK u Varaždinu, Dječjim kazalištem I. B. Mažuranić u Slavonskom Brodu…

Osnovala je i vodila nagrađivani dramski ansambl za djecu Čudesni oblačak u Rijeci (2003-2007) s kojim je ostvarila 7 predstava te gostovala na festivalima u Zagrebu i Ogulinu. Vodila je dramske, lutkarske i likovne radionice (u Zagrebu, Rijeci, Pićnu, Novom Sadu, Koprivnici).

Neka od priznanja koja je primila su prva nagrada za tekst predstave “Šašavi dvor” dramskog ansambla za djecu Čudesni oblačak na Festivalu Prvih u Zagrebu (2005), potpisuje scenografiju i kostime na filmu “Hladna fronta” Uroša Živanovića, nagrađenim “Zlatnim kolicima“ kao najbolji kratki film na ZFF-u (2009) te dobiva punu stipendiju za pohađanje “Except” EU project – Summer Academy of Community-engaged Performing Arts Practices usmjerenom na rad s neprivilegiranim grupama u društvu (2014).

Njen širi interes obuhvaća fotografiju i skulpturu.

Članica je ULUPUH-a od 2004. godine, Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, a od 2020. članica je i Sekcije za oblikovanje igračaka i lutaka.