Ogrizović Ana

e-mail: xvaimi@yahoo.com
web: anaogrizovic.wordpress.com

Ana Ogrizović, scenografkinja, rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala je scenografiju u Italiji na Accademia di belle arti u Urbinu (2001). Pred kraj studija asistira scenografu Aleksandru Augustinčiću na baletu “La Sylphide” (2000) u HNK I. pl. Zajc u Rijeci. Neformalno obrazovanje nastavlja nakon studija iz struke i srodnih likovnih, teorijskih i izvedbenih područja pohađajući radionice i škole u Hrvatskoj i inozemstvu (iz lutkarstva, dramaturgije, scenarija, primijenjenog kazališta…).
Radila je na preko 50 predstava te na filmu kao scenografkinja, lutkarica, kostimografkinja, a na 6 predstava potpisuje i dramski tekst i režiju. Surađivala je s mnogim kazalištima, među kojima su i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, izvedbeni kolektiv BADco. iz Zagreba, Ri teatar i HNK I. pl. Zajc u Rijeci, HNK u Varaždinu, Dječje kazalište I. B. Mažuranić u Slavonskom Brodu, Alptraumtheater u Zürichu.
Osnovala je i vodila nagrađivani dramski ansambl za djecu Čudesni oblačak u Rijeci (2003-2007) s kojim je ostvarila 7 predstava te gostovala na festivalima u Zagrebu i Ogulinu. Vodila je dramske i likovne radionice (u Zagrebu, Rijeci, Pićnu, Novom Sadu, Koprivnici).
Neka od priznanja koja je primila su prva nagrada za tekst predstave “Šašavi dvor” dramskog ansambla za djecu Čudesni oblačak na Festivalu Prvih u Zagrebu (2005), osvojena puna stipendija za pohađanje “Except” EU project – Summer Academy of Community-engaged Performing Arts Practices usmjerenom na rad s neprivilegiranim i marginaliziranim skupinama društva (2014), te potpisuje scenografiju i kostime na filmu “Hladna fronta” Uroša Živanovića, nagrađenim “Zlatnim kolicima“ kao najbolji kratki film na ZFF-u (2009).
Njen širi interes obuhvaća fotografiju i skulpturu.
Članica je ULUPUH-a od 2004. godine.