Nevenka Šarčević

Nevenka Šarčević (Požega, 1987.) završila je povijest umjetnosti u Zadru i Zagrebu (2013.). Nakon pohađanja stručne prakse u Peggy Guggenheim Collection u Veneciji, živjela je u Tivtu u Boki kotorskoj gdje je neko vrijeme radila na otoku Gospe od Škrpjela pred Perastom te uređivala i vodila emisiju Bokobran na Radiju Dux. Iz Tivta se vratila u Zagreb gdje je radila kao stručna suradnica-istraživačica u Institutu za povijest umjetnosti. Radila je i u novootvorenoj Biskupskoj palači sa stalnim postavom umjetnina u Dubrovniku. Trenutno je na doktorskom studiju u Zadru.

Na temelju sadržaja petogodišnjeg uređivanja i vođenja emisije Bokobran, koju je posvetila povijesno-umjetničkim temama, objavljena joj je knjiga (2019.) probranih sadržaja iz stotinjak autorskih emisija pod nazivom Bokobran – Razgovori o kulturi i umjetnosti Boke kotorske u uredništvu dr. sc. Katarine Horvat Levaj, a u izdanju ArTresor naklade, Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu te Kotorske biskupije u Kotoru.

Angažirana je kao kustosica, i to kao vanjska suradnica institucija u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori. Piše osvrte i likovne kritike te priprema intervjue za stručne časopise (Art magazin Kontura, Kvartal, Bosna franciscana) i portale (arteist.hr, croatian-photography.com, prometej.ba). Sudjeluje na znanstvenim i stručnim skupovima s fokusom na povijesno-umjetničke teme, kao i na likovnim kolonijama (primjerice koncepcijom i koordinacijom likovne kolonije u Rami 2018.). U kustoskom području izložbama pripremljenima u Muzeju i galeriji Tivat u Tivtu (Ususret prirodi, 2018., Likovne korelacije Tivta i Zagreba i Vekićeva refleksija društvenog teatra, obje 2019.) nastojala je pojedine likovne umjetnike s hrvatske scene predstaviti u Boki kotorskoj, a pri tome umjetnicima približiti Boku.

Uz zanimanje za povijesno-umjetničku baštinu Boke kotorske, prati recentnu likovnu scenu u Hrvatskoj. Naklonjena je temama umjetnosti 20. stoljeća te umjetnosti Bosne i Hercegovine.